Prehrana

Dostop.si svetuje (summer edition): 6 idej za poletne koktejle

Poletje je čas, ko iščemo senco. In kaj paše v senci? Okusni in hladni koktejli seveda. Preveri (vsaj) 6 idej za preproste koktejle, ki bodo razveselili domače bar mojstre (in seveda pokuševalce).

Poletje je popoln čas za mešanje koktejlov. Loti se ga lahko vsak, saj za pripravo ne potrebuješ nobenega posebnega znanja ali pripomočkov. Če imaš kakšne posebno simpatične kozarce, merice ali šejkerje za koktejle, jih seveda lahko uporabiš, ni pa nujno. Če na primer nimaš meric, si pomagaj s štamperli, kozarčki za žganje, ali pa preprosto odmeri od oke. In da ne bo pomote – koktejli ne rabijo biti nujno alkoholni, pripravimo jih lahko tudi povsem 0,0.

Prvi zapisi o koktejlih naj bi segali že v stari Rim, saj je o teh opojnih mešanicah zdravnik rimskega cesarja Nerona pisal že leta 77.

Cosmopolitan

Cosmopolitan je stara koktejl klasika, ki ne manjka na nobeni koktejl listi. Zanjo boš potreboval:

?40 ml vodke
?20 ml pomarančnega likerja
?30 ml brusničnega soka
?limonin ali limetin sok

Vse sestavine zmešaj in oplemeniti z osvežilnim ledom.

Sex on the beach

Še ena klasika, pri kateri je uspeh skorajda zagotovljen. Kot pri cosmopolitanu (in načeloma vseh ostalih koktejlih), zmešaj vse sestavine in jim dodaj led, ki bo sex on the beach prijetno ohladil.

?50 ml vodke
?25 ml breskovega likerja
?50 ml pomarančnega soka
?50 ml brusničnega soka

@bother

Who doesn’t love a ‘Sex On The Beach’ ?? #cocktails #simplecocktail #cocktailrecipe #cocktailtime #cocktaillovers #vodka #vodkacocktail #cocktailtok

♬ original sound – Bother

Long island ice tea

Long island je nekoliko bolj brutalna mešanica, saj vsebuje več vrst žganih pijač. S kombinacijami se seveda lahko poigraš glede na to, kar ti je všeč in na sestavine, ki jih imaš pri roki. Poskusi pa na primer kombinacijo:

?25 ml srebrne tekile
?25 ml gina
?25 ml belega ruma
?25 ml vodke
?25 ml sirupa
?sveže stisnjenega soka limone
?kokakole

Mojito

Klasičen je tudi osvežilni mojito. Potrebuješ:

?metine liste
?50 ml belega ruma
?30 ml soka limete
?sirup
?gazirano vodo

Nekateri, ki so bolj za eksotiko, gazirano vodo zamenjajo s pivom. Morda je vredno poskusiti. Če želiš pripraviti brezalkoholni mojito, pa si oglej spodnji recept, pri katerem boš potreboval svežo limeto, sladkor, metine liste in gazirano vodo ali sodo. Njami.

@foodstoriesgh

Virgin Mojito for the summer #foodstoriesgh #foodie #mojito #virginmojitorecipe #virginmojito #cocktailrecipes #cocktail #mocktail #foodtok #tastybartender #fyp #viral #viraltiktok #khabylame #learnwithtiktok #1m #1mviews #learnwithkhaby #africamovies

♬ original sound – Ghana Throwbacks ???

Malinov gin

Če si za nekoliko dolgotrajnejši projekt, ti priporočamo, da pripraviš malinov gin. Vse, kar potrebuješ, je sladkor, gin in maline. Vzemi večjo posodo, v kateri boš zmešal steklenico gina, okoli 300 gramov malin in 100 gramov sladkorja. Posodo zapri in jo nekaj tednov pusti počivati. Nato jo precedi (ali pa tudi ne) in odlično mešanico uporabi za mešanje koktejlov.

Nikoli ne moreš zgrešiti s starim gintonikom, vredno pa je poskusiti tudi kaj bolj divjega. Morda gin ledeni čaj? Zanj boš potreboval kamilični čaj, malinov gin, bezgov sirup in sok granatnega jabolka. Zmešaj po občutku.

Piña colada s preobratom

In še ena opcija brez alkohola. Brezalkoholna piña colada! V blenderju po občutku zmešaj naslednje sestavine:

?ananasov sok
?sok limete
?kokosovo mleko
?javorjev sirup
?zamrznjen ananas (če uporabiš svežega, dodaj led)

@mocktailgirlie

Non-alcoholic piña colada? #mocktail #mocktailgirlie #pinacolada #pineapples #drink #frozendrink #sober #soberaf #sobercurious #nonalcoholicdrink @nutribullet

♬ Feeling Good Austin Millz Remix – MillzMondays

Za več idej brezalkoholnih koktejlov oz. moktejlov pa sledi TikTok profilu Mocktail Girlie (@mocktailgirlie). Možnosti za koktejle je sicer nešteto. Kakšno kombinacijo lahko preizkusiš popolnoma po občutku – nikoli ne veš kaj ti uspe. Pa veselo ustvarjanje!

Sara VOCOVNIK
Unsplash

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button