FotoKulskoVideo

Koga brigajo mladi?

Na predvolilnem soočenju je 13 županskih kandidatov poskusilo prepričati mlade.

Na prihajajočih županskih volitvah se bo v Mariboru pomerilo rekordno število kandidatov, ki prinašajo vsak svojo vizijo o izboljšanju življenja v mestu, s katero so na soočenju poskušali prepričati mlade.

Na Institutu informacijskih znanosti (IZUM) je potekalo predvolilno soočenje za mlade, ki so ga organizirale štiri mladinske organizacije: ŠOUM, Mestni Mladinski Svet Maribor, Mladinski kulturni center Maribor in Zavod Pip. Od vseh 18 kandidatov se jih je na vabilo odzvalo 13, ki so s pomočjo moderatorjev Matea Hočuršćaka in Mihe Dajčmana predstavili svoja stališča na področju problematike mladih. Soočenja so se udeležili:

 • Igor Domanjko (LNBP)
 • Alenka Iskra (SD)
 • Andrej Fištravec (ddr. Matjaž Mulej in skupina volivcev)
 • Matic Matjašič (LMP)
 • Zdravko Luketič (NSI)
 • Vladimir Šega (Levica)
 • Lidija Divjak Mirnik (Aleš Mirnik in skupina volivcev)
 • Uroš Prikl (Desus)
 • Aleksander Saša Arsenovič (SMC)
 • Josip Rotar (LKP)
 • Melita Petelin (Božidar Kastelc in skupina volivcev)
 • Borut Ambrožič (SMSR)
 • Aleksander Kamenik (SAK)

Odgovarjali so na različna vprašanja, ki so se dotikala tako problematike mladih, kot Maribora nasploh. Vsi kandidati so na začetku potrdili, da so v svojih programih mislili na mlade, za njih pa različno poskrbeli. Divjak Mirnikova bi na področju stanovanjske problematike mladim razdelila 200 stanovanj, ki so prazna in v občinski lasti, medtem ko bi Domanjko dodatno zgradil še 500 novih stanovanj za mlade družine. Matjašič, ki je s štiriindvajsetimi leti najmlajši kandidat v Sloveniji, se v programu osredotoča predvsem na mlade, za druge skupine pa bi poskrbel s pomočjo različnih strokovnjakov.

Prikl bi mlade v mestu zadržal tako, da bi jim omogočil pripravništva in zaposlitve z visoko dodano vrednostjo, Petelinova pa plačana pripravništva v javnih podjetjih in subvencije podjetjem, ki nudijo prvo zaposlitev. Kamenik bi odprl center, kjer bi enkrat mesečno odgovarjal na vprašanja mladih in drugih občanov ter jih na tak način bolje poslušal.

Dotaknili so se tudi financiranja mladinskih organizacij in razpisov, ki so v tem mandatu izhajali zelo pozno, na kar Fištravec odgovarja z digitalizacijo. Iskra bi se zavzela tudi za Evropska sredstva, ki bi jih pridobila s projekti in sodelovanjem z gospodarstvom ter univerzo. Na vprašanje o prihodnosti Pekarne Magdalenske mreže Maribor Arsenovič med drugim odgovarja, da bi ohranil dobre vsebine in jih nadgradil.

This slideshow requires JavaScript.

Za zmanjšanje ogljičnega odtisa Luketič predlaga zmanjševanje hitrosti, brezplačen avtobus za vse uporabnike in nove predpise za gorivo ter peči. Šega izhaja iz podjetja, ki proizvede 70 % ekološko pridelane električne energije v Sloveniji, zato bi rad te projekte pripeljal tudi v Maribor.

Na zadnje vprašanje, kako bi povečali participacijo mladih, Rotar odgovarja, s poučevanjem v šolah in dobrim zgledom, s čimer se strinja tudi Ambrožič in dodaja, da se naj postavijo smernice, ki se jih bodo vodilni nato tudi držali.

Na soočenju so kandidati podali veliko informacij o svojih programih. Še več pa lahko izveš v zgornjem videu. Kandidatom za župane, ki so se odzvali našemu pozivu, smo zastavili vprašanje »Kako boste uresničili potrebe današnje mladine, ki živi v Mariboru?« V kolikor pa te zanima kako je potekalo celo soočenje pa si lahko ogledaš posnetek prenosa v živo, ki ga je v 360° načinu snemanja omogočil MKC Maribor.

Kdo bo župan Mestne občine Maribor je v tudi tvojih rokah, zato pojdi na volitve in izberi svojega kandidata!

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGUrška KUR
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780Urška KUR
https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGNejc VEHOVEC

Oceni članek

Hvala!

User Rating: Be the first one !

Sorodni članki

Back to top button