Tehnologija

Telegram mora Nemčiji plačati pet miljonov kazni

Nemčija je platformi za pošiljanje sporočil Telegram, za katero stoji v Rusiji rojeni Pavel Durov, naložila pet milijonov evrov kazni. Platforma namreč ne nudi možnosti za prijavo nezakonitih objav.

“Internet ni brezpravni prostor. Kriminalne vsebine, kot so grožnje s smrtjo, je treba preganjati tudi na internetu. Platforme so med drugim dolžne nuditi primeren sistem pritožb,” je o kazni za Telegram prek družbenega omrežja Twitter sporočilo nemško ministrstvo za notranje zadeve.

Spletni družbeni mediji morajo po nemški zakonodaji uporabnikom zagotoviti kanal, prek katerega lahko ti prijavijo potencialno kriminalno vsebino. Poleg tega morajo družbena omrežja umikati nezakonite vsebine in jih prijavljati policiji.

Telegram se je v preteklih letih znašel pod posebnim drobnogledom regulatorjev, saj so ga začeli ekstremisti vse bolj pogosto koristiti za širjenje sovraštva in celo groženj s smrtjo. Med pandemijo covida-19 pa so aplikacijo množično izkoriščali nasprotniki cepljenja, ki so prek nje širili neresnične informacije in spodbujali nasilje zoper politike.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button