GlasbaKultura

Komorni zbor Glasis ogrel ledeno praznično ozračje

Če do sredinega večera še nismo bili v prazničnem vzdušju, nam ga je v Alojzijevi cerkvi na Glavnem trgu z božičnim koncertom čutno in skrivnostno pričaral Komorni zbor Glasis iz Markovcev.

Glasis med poslušalce poslali praznični mir

December je najlepši, v hitrem tempu življenja pa se zdi, da tudi vse bolj hektičen in stresen mesec v letu. In ob obilici opravkov do zadnjih dni izgleda, da božično vzdušje doživljamo samo navzven.

V Alojzijevi cerkvi na Glavnem trgu je bilo v sredinem večeru moč prisluhniti božičnemu koncertu, ki ga je med poslušalce poslal Komorni zbor Glasis iz Markovcev. Koncert je organizirala Univerzitetna župnija v Mariboru v sodelovanju z Akademskim društvom Amos. 

božični koncert, Komorni zbor Glasis, KUD Markovski zvon, Univerzitetna župnija Maribor
Če do srede nismo bili praznično razpoloženi, so za lep božični duh poskrbeli KZ Glasis.

Pevci in pevke so pod taktirko dirigenta, Ernesta Kokota, med poslušalce ponesli čutno odpete božične in praznične pesmi. Pa ne samo pesmi. Med nas so poslali sporočilo božiča, mir in pričakovanje.

Repertoar so sestavljale domače in tuje zborovske skladbe. Zbor so na klavirju spremljali člani zbora, ob spremljavi pa smo lahko prisluhnili še solistom iz Glasisovih vrst.

In če je bil v Alojzijevi cerkvi polarni mraz in je zeblo tako dirigenta, pevce in pevke, pa tudi poslušalce, smo si ob lepi zborovski glasbi vsi ogreli dušo. Zagotovo pa je nedvomno tudi to, da smo po koncertu prizorišče vsi zapustili pripravljeni na božične praznike, ki so pred nami.

Komorni zbor Glasis, božični koncert, Univerzitetna župnija Maribor
Če je zeblo čisto vse v cerkvi, so Glasisi poskrbeli, da smo si ob zborovski pesmi ogreli duše.

Kultura je naša hrana, iz katere črpamo moč za življenje

Ob koncu nam je uspelo za rokav pocukati še njihovo predsednico, Martino Horvat, ki je strnila misli zbora. “Kultura je naša hrana, iz katere črpamo moč za življenje,” pravi. “Glasba in ustvarjanje sta za nas pojma, ki se ju kar tako s preprostimi besedami ne da opisati.” Pravi, da gre za višjo dimenzijo in dodano vrednost. “Hvaležni smo za privilegij, ki nam je dan, da smemo delati to vrsto umetnosti.” Ob koncu še doda: “Hvala vsem, ki nas spremljate, podpirate in nas imate radi.”

Glasisi nam, po besedah njihove predsednice, želijo: “Naj bodo prazniki in bodočnost nas vseh lepi, srčni, polni optimizma in kulture. Na vseh področjih našega bivanja.”

Komorni zbor Glasis

Komorni zbor Glasis deluje pod okriljem Kulturno umetniškega društva Markovski zvon iz Markovcev. Nastal je na pobudo dirigenta, profesorja glasbe, Ernesta Kokota. Zbor v tem letu deluje že enajsto sezono, sestavlja pa ga 25 članov iz bližnje in daljne okolice Ptuja.

V času desetih ustvarjalnih sezon, so ustvarili štiri samostojne projekte: Gospel in duhovna glasba, Musica Noster Amor (Glasba, naša ljubezen), O Magnum Mysterium in Zvoki Slovenije.

Zbor se je v svojih letih delovanja udeležil šestih mednarodnih tekmovanj, nazadnje v Corku na Irskem, in dveh državnih tekmovanj Naša pesem v Mariboru. Na tekmovalni sceni zbor osvaja najvišja priznanja in visoke ocene.

Med člani zbora najdemo vse generacije pevcev. Najbolj jih veseli, da je skoraj polovica zbora mladih, perspektivnih glasbenikov, ki veliko obetajo. Moto zbora je delo, zagnanost, perfekcionizem, timski duh in nenazadnje tudi iskreno prijateljstvo. “Če imaš vse to, pridejo tudi uspehi,” pravijo.

Rebeka MIKŠA
Rebeka MIKŠA

Rebeka Mikša

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button