KulturaZabava

Božične tradicije po svetu: preveri najbolj presenetljive

Nekateri praznični obredi so podobni ali enaki ne glede na to, kje živimo. Tako sta na primer precej univerzalna okraševanje božičnega drevesa in petje prazničnih pesmi. Ponekod pa se pojavljajo precej nenavadni božični običaji – vse od skrivanja gnilega krompirja do uživanja morske hrane.

Tako kot se s potovanjem po zemeljski obli spreminjajo mnogi običaji, so med seboj različne tudi božične tradicije. Preveri nekatere izmed najbolj nenavadnih.

Švedska: postavljanje slamnatih koz

Božični simbol Švedske, ki sega še iz starodavnih poganskih praznikov, je koza. Od 60. let naprej jo med prazniki obeležujejo s postavljanjem velikanskih slamnatih kozlov, imenovanih Gävle. Koza se kot božični simbol pojavlja npr. na božičnih okraskih, po vsej državi pa postavljajo tudi gromozanske slamnate skulpture v  obliki koze.

Japonska: štefani pečenko zamenja ameriška hitra prehrana

Četudi božič na Japonskem ni državni praznik (tam naj bi bilo kristjanov le okoli 1 odstotek prebivalstva), so Japonci našli zabaven način praznovanja. Družine se za božič tam odpravijo na pojedino v restavracije verige Kentucky Fried Chicken. Ta tradicija se je začela po letu 1974, ko je podjetje tam izvedlo izjemno uspešno marketinško kampanjo Kentucky za božič.

Božič, tradicije, prazniki, praznovanje, obredi, božični simbol, Gävle, Irska, Finska, Islandija
Na ameriškega piščanca Japonci za božič čakajo po več ur ali pa ga celo naročijo vnaprej.

Finska: kdo bo našel mandelj?

Na božično jutro si finske družine tradicionalno privoščijo ovseno kašo, prelito s cimetom, mlekom ali maslom. Zmagovalec je tisti, ki v svoji kaši najde mandelj. V izogib prepirom pa starši v kaše običajno skrijejo več mandljev.

Nova Zelandija: morski sadeži in iskanje sence

Ker imajo v času božiča poletje, se mnogi prebivalci Nove Zelandije za praznike odločijo za peko na žaru. Tako si najpogosteje privoščijo sveže morske sadeže, meso in sezonsko zelenjavo. Novozelandsko božično drevo pa se imenuje pohutukawa in decembra zacveti v živo rdeči barvi ter zagotavlja senco v vročih prazničnih dneh.

Božič, tradicije, prazniki, praznovanje, obredi, božični simbol, Gävle, Irska, Finska, Islandija
Božiček mora v novozelandski vročini kar pošteno zavihati rokave.

Irska: v soju rdečih sveč

Lahko bi rekli, da so irske božične tradicije že nekoliko bližje našim. Irci čez noč na oknu pustijo visoke rdeče sveče, ki simbolizirajo toplino in zavetje za praznični čas. Tradicionalna božična hrana pa na Irskem pogosto vključuje pečeno gos, zelenjavo, brusnice in krompir.

Islandija: sladko ali gnilo?

Podobno kot Američani praznujejo dvanajst dni božiča, Islandci temu dodajo še 13. dan. Islandski malčki v pričakovanju obdarovanja ob okno postavijo čevlje. Če so bili pridni, jih v njih zjutraj pričakajo sladkarije, v nasprotnem primeru pa so nagrajeni z gnilim krompirjem.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button