Zdravje

Cepivo proti covidu-19: za dostavo bo potrebnih 8000 letal

Dostava cepiva proti covidu-19 po svetu bo največji transportni izziv v zgodovini, menijo predstavniki letalske industrije. Po ocenah Mednarodnega združenja za zračni promet (Iata) bo za dostavo cepiva, ko bo to na trgu, potrebnih 8000 letal Boeing 747, danes poroča britanski BBC.

Iata zato že sedaj, ko razen Rusije nihče še ni razvil cepiva proti koronavirusni bolezni 19, skupaj z letalskimi prevozniki, letališči in zdravstvenimi organizacijami posameznih držav pripravlja načrt za prevoz cepiva. Ocena, da bodo potrebovali 8000 letal, temelji na predpostavki, da bo vsak človek potreboval en odmerek cepiva.

Letalske družbe so se sicer med pandemijo covida-19, ko so potovanja močno omejena, preusmerile predvsem na dostavo tovora. A dostava cepiva je precej bolj zapletena kot prevoz ostalega tovora. V letalih je namreč treba zagotoviti posebne standarde. Ti so vzdrževanje temperature med dvema in osmimi stopinjami Celzija, pri nekaterih cepivih pa so nujne celo temperature pod nič stopinj Celzija.

“Postopke dobro poznamo. Zdaj jih moramo prilagoditi do zahtevane ravni,” je dejal Glyn Hughes, ki je pri Iati pristojen za tovorni promet. Pojasnil je še, da bodo med bolj problematičnimi poleti v Jugovzhodno Azijo, saj v tem delu sveta ni proizvajalcev cepiv. Cepivo proti covidu-19 je po ocenah Iate trenutno nemogoče dostavljati po Afriki. Vzrok je pomanjkanje ustreznih prevoznih sredstev, velikost celine in zapleti pri prečkanju meja.

Za dostavo cepiva bo namreč po poročanju BBC nujna “skoraj vojaška natančnost” ter hladilnice povsod v mreži, kjer bodo skladiščili cepivo. Iata je pozvala države, naj z načrtovanjem začnejo že zdaj. Tako bodo pripravljene, ko bo cepivo pripravljeno za distribucijo po svetu. Med drugim morajo zagotoviti, da bodo pošiljke cepiva varne pred krajo, še opozarja združenje.

Ob naraščanju števila okužb z novim koronavirusom po vsem svetu in števila smrtnih žrtev covida-19 tečejo prizadevanja za razvoj ustreznega cepiva. Rusija je avgusta sporočila, da je kot prva država na svetu registrirala cepivo proti covidu-19. V zgodnji fazi razvoja je po navedbah BBC okoli 140 cepiv, okoli dvajset pa jih že testirajo na ljudeh.

 

 STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button