Šport

Znan je urnik 43. svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju Planica 2023

Mednarodna smučarska zveza Fis je skupaj z organizacijskim komitejem svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju Planica 2023 objavila končni program tekmovanja. Otvoritvena slovesnost bo 21. februarja ob 20.23, tekmovalni del pa se bo začel dan kasneje in končal 5. marca prihodnje leto, je sporočila Smučarska zveza Slovenije (SZS).

Uvodni tekmovalni dan bosta na vrsti kvalifikacijski preizkušnji za obe tekaški tekmi v prosti tehniki na 5 km v ženski ter 10 km v moški konkurenci. Popoldne sledijo še kvalifikacije za žensko skakalno preizkušnjo. Planica 2023 se sicer začenja 21. februarja 2023.

Prvenstvo se bo zadnji dan, torej 5. marca, končalo z moško kraljevsko preizkušnjo v teku na smučeh na 50 km. Skupaj pa bodo organizatorji v treh panogah podelili 24 kompletov kolajn.

V teku na smučeh bo 12 končnih odločitev, v smučarskih skokih sedem, v nordijski kombinaciji pa pet. Posebej velja omeniti prvo tekmovanje mešanih ekip v nordijski kombinaciji na tekmah svetovnega prvenstva.

Vsa tekmovanja bodo potekala na najsodobnejšem prizorišču v Planici, ki premore vrhunske objekte, skakalnice in tekaške proge, je SZS sporočil v izjavi za javnost.

Potekali so tudi pogovori, da bi tekaški tekmi na 30 in 50 km za ženske in moške med sosednjim Trbižem v Italiji in Planico organizirali kot prva čezmejna dogodka na svetovnih prvenstvih v nordijskem smučanju. Po preučitvi posledic na trajnostno naravnanost dogodka, logističnih vidikov in porabe energije pri izvedbi teh tekem, pa je bilo odločeno, da se vse tekme izpeljejo na prizorišču v Planici, so še dodali.

Tekmovanje Planica 2023 bo sicer 43. v zgodovini svetovnih prvenstev v nordijskih disciplinah. Celoten urnik je na voljo na tej povezavi.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button