Šport

Francija pričakuje olimpijski ogenj

Olimpijska bakla bo v sredo prispela v Marseille, kjer naj bi jo pričakalo kar 150.000 ljudi in potrdilo pričakovanja prirediteljev olimpijskih iger v Parizu o velikem zanimanju za največji športni dogodek leta 2024, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Bakla, ki je šla tradicionalno po grški Olimpiji, bo v južnofrancosko pristanišče prispela po 12 dneh plovbe na stari ladji iz 19. stoletja in tam začela 12.000 kilometrov dolgo pot skozi Francijo in francoska prekomorska ozemlja.

Organizatorji upajo, da bo prvi javni spektakel, do iger bo le še 79 dni, pomagal povečati navdušenje za igre, ki ga je zasenčil spor glede cen vstopnic in nenehna zaskrbljenost zaradi varnosti.

“To je nekaj, kar smo čakali zelo dolgo. Tukaj je in po 100 letih se igre vračajo domov,” prihod ognja najavlja prvi operativec iger Tony Estanguet. Pariz je igre v zgodovini namreč že gostil, leta 1900 in 1924.

Francija pa ima do iger poseben odnos saj je bil Francoz Pierre de Coubertin tisti, ki je z organizacijo olimpijskih iger in olimpijske ideje obudil spomin na antične olimpijske igre v stari Grčiji in postavil temeljni kamen današnjega modernega športa.

Pariške igre pa imajo tudi posebno mesto v modernem olimpizmu, saj morajo olimpijski ideji vrniti svoj sijaj, ki sta jo načela zadnji izvedbi iger v Rio de Janeiru 2016 in Tokiu 2021, ki sta ju zaznamovali korupcija in pandemija koronavirusa. Na poti k novim olimpijskim uspehom so poiskali tudi povezavo med olimpijsko baklo in pristaniščem v Marseillu, ki so ga 600 let pred našim štetjem ustanovili prav v Grki.

Baklo bo pričakalo več kot 1000 čolnov

V pristanišču bo baklo pričakalo več kot 1000 čolnov, ki jo bodo pospremili do priveza v marini, ki bo med igrami gostila tudi tekmovanja v jadranju. Skupaj naj bi se ob prihodu bakle zbralo 150.000 ljudi, celoten šov, ki ga bo prenašala tudi televizija, pa bo pospremljen s koncertom in ognjemetom. Prihod bakle bo tudi prvi tesen test za olimpijske varnostne službe.

Čast prvega nosilca bakle bo v Marseillu pripadla plavalcu Florentu Manadouju, dobitniku štirih olimpijskih kolajn. Med nosilci pa bodo tudi košarkar Tony Parker in nogometaša Didier Drogba in Jean-Pierre Papin, vsaj zaenkrat pa v projektu ni potrjena vloga največjega športnega junaka mesta – Zinedina Zidana.

Na poti do odprtja iger 26. julija v Parizu bo bakla obiskala več kot 450 krajev. Varnost bo vseskozi poostrena, saj se ob terorističnih grožnjah varnostne sile bojijo tudi protestov skrajnih levičarskih skupin in okoljskih aktivistov.

Igre bodo trajale do 11. avgusta, paraolimpijske igre, ki bodo sledile, bodo na sporedu od 28. avgusta do 8. septembra.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button