Glasba

Oboževalci so zaskrbljeni. Kaj se (spet) dogaja z Britney?

Konec leta 2021 smo se veselili ponovne svobode pop princeske Britney Spears. Ta je bila, po 13 letih skrbništva svojega očeta, končno rešena grozljivega nadzora. A če smo takrat sanjali, kako bo ponovno zacvetela in s polnimi pljuči zadihala svoboden zrak, pa se zdi, da je z Britney (še vedno?) nekaj zelo narobe.

Opazujoč premožne zvezdnike zagotovo večkrat pomislimo “kaj pa jim sploh manjka?”. Vedno znova pa se izkaže, da so prav tisti z največ blišča najbolj nesrečni. Ptički v zlatih kletkah? Samo spomnimo se legendarnega kralja popa, Elvisa Presleyja, ki je naredil glasbeno revolucijo svetovnih razsežnosti, pa je v resnici bil nadzorovan, zadrogiran in nesrečen. Morda Michael Jackson, ki je prav tako zoral številne glasbene ledine, a je glasbeno kariero začel pod krutim fizičnim in psihičnim terorjem svojega očeta. In nato vzornica punc, rojenih v 90. letih – naša, očitno še kako nesrečna, Britney Spears.

Nekoč #freebritney, danes #whereisbritney

Konec leta 2021 so se oboževalci s pevko veselili na novo pridobljene svobode. Takrat je delovalo, kot da bo Britney, rešena izpod krempljev nadzorujočega očeta, končno lahko zaživela življenje. In res – od takrat je po dolgih letih premora z Eltonom Johnom posnela novo pesem, začela je objavljati izjemno razkrivajoče fotografije, celo poročila se je z dolgoletnim partnerjem Samom Asgharijem. Vse to pa se odvija na način, ki pri zunanjih opazovalcih sproža skrbi in nejevero, da je z Britney vse res popolnoma okej.

Skrb in zgražanje ob nazornih, predvsem pa ponavljajočih se objavah, oboževalce oz. sledilce skrbijo že nekaj mesecev. Na Britneyjinem profilu na Instagramu prevladujejo njeni (med sabo zelo podobni) selfieji, posnetki (za nekdaj odlično plesalko nekoordiniranega plesa z veliko vrtenja) in veliko golote. Vse to pa spremljajo opisi, ki so na meji s hektičnim.

Pa je zloraba emojijev in klicajev na koncu še najmanj …

Nekateri pravijo, da je princeska popa že od nekdaj malce ekstra, najbolj zagriženi pa ob tem izpostavljajo preveč čudnih napak, da bi te bile naravne ali naključne. Glede objav na Instagramu jih najbolj skrbijo tiste, ki kažejo jasna odstopanja od njene osebnosti.

V eni izmed njih je recimo napisala pravi hvalospev svoji sestri, Jamie Lynn Spears, s katero sta sicer v izredno slabih odnosih. Jamie Lynn se denimo nenehno okorišča s sestrino slavo, Britney pa ji očita, da je med 13-letnim skrbništvom več kot očitno potegnila z izkoriščevalskim očetom. Mlajša Jaime Lynn je bila recimo tudi ena izmed tistih, ki so počitnikovali na Britneyjinih posestvih, ko se je bila sama prisiljena zdraviti v takšnih ali drugačnih ustanovah. Hvalospev pod to objavo, posvečeno sestri, je danes že izbrisan. Vključno s številnimi drugimi objavami. Prav tako so pod večino novejših objav komentarji zaklenjeni.

Naslednja velika stvar, ki jo izpostavljajo tisti, ki se ukvarjajo z Britney, so manipulirani posnetki. Na TikToku se pojavljajo številni posnetki na to temo – objavljeni so namreč posnetki, ki delujejo, kot da bi bili zmanipulirani s tehnologijami, kot je deepfake. Premnogokrat se namreč zgodi, da so objavljene vsebine vidno umetne – ozadje je popolnoma 2D, vstavljeni so zvočni posnetki, situacije so preprosto nenaravne … Ob tem so izpostavljene tudi vsebinske nepravilnosti – asistentka recimo trdi, da je Britney na počitnicah, sama objavi, da ima gripo, nekdo pa jo opazi v restavraciji.

@namehiddenerror401

#britneyspears #Suspicious #wheresbritney

♬ original sound – j

To pa še ni vse – bolj, kot se poglabljaš, bolj čudno postaja

Eden izmed največjih predmetov preučevanj je poroka Britney in Sama, ki naj bi se zgodila poleti 2021. Iz dogodka so objavljene večinoma nekvalitetne slike, Britney ni na skoraj nobeni izmed njih, pojavljajo se fotografije, ki ponovno delujejo zmanipulirano, povabljenci so bili čudaško naključni itd. Ob tem se porajajo mnoga vprašanja. Bi se takšna zvezda res poročila brez uradnega fotografa? Zakaj se obleke povabljenk ujemajo, če je uradna zgodba, da je bila poroka organizirana na vrat na nos? Zakaj ima Britney na slikah iz poroke različen make up?

@fleegus159_barb

#wheresbritney #britneyspearsisnotfree #wtf #britneyspearsisnotfree #britneyspears #TheRealPussinBoots #TheRealPussinBoots

♬ She Knows – J. Cole

In kako naj vemo, kaj je res?

V resnici ne moremo. Številne teorije so verjetno malce pretirane in na robu zdrave pameti. Ob podrobnejšem pregledu pa se res zdi, da nekaj precej smrdi. Je Britney še vedno pod nadzorom pa je taktirko zgolj prevzel Sam (ta naj bi v preteklosti dokazano že lagal in varal)? Je psihično tako nestabilna, da ni sposobna normalnega funkcioniranja? So objave dejanski odraz njenih psihičnih travm? Je prav zaradi (ne)zdravja v resnici nekje na zdravljenju, to pa se pometa pod preprogo? In še najbolj divja teorija – je Britney v resnici umrla in se za njo uporablja dvojnice in manipuliranje posnetkov? Je vse skupaj ena velika farsa ali gre samo za veliko pretiravanje oboževalcev?

Četudi se Britney končno javi oboževalcem in osebno zatrdi, da je z njo vse dobro, tega ali je to res ona, pač ne moremo vedeti. Zvesta baza pa do pridobitve nekakšnega zaključka zagotovo ne bo obupala.

Sara VOCOVNIK
Instagram

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button