Tehnologija

Apple bo kmalu predstavil nov iPhone 11

Ameriški tehnološki velikan Apple bo 10. septembra na sedežu podjetja v mestu Cupertino v Silicijevi dolini pripravil dogodek, na katerem bodo po pričakovanjih slovesno predstavili pametni telefon iPhone 11.

Apple svoje nove modele pametnih telefonov že tradicionalno predstavlja na jesenskih dogodkih, torej pred začetkom sezone prazničnih nakupov. Tradicionalno je tudi, da podrobnosti o novi napravi in dogodku v teatru ustanovitelja Steva Jobsa skrbno skriva.

Apple je po prodaji mobilnih telefonov šele na četrtem mestu, na lestvici pa vodi Samsung.

Novi iphone bo po napovedih ponudil nekaj izboljšav, med drugim močnejši procesor in naprednejšo kamero, ne pa tudi radikalnih sprememb v povezavi z mobilnim omrežjem prihodnje generacije 5G.

Čisti dobiček nižji, prihodki višji

Četrtletni poslovni rezultati, objavljeni minuli mesec, so presegli pričakovanja. Čisti dobiček je sicer v drugem trimesečju na letni ravni upadel za 13 odstotkov na deset milijard dolarjev, prihodki pa so narasli za odstotek na 53,8 milijarde dolarjev.

Applov paradni konj je prav iphone; prihodki od njegove prodaje pa so med aprilom in koncem junija glede na enako obdobje lani upadli za 12 odstotkov na 26 milijard dolarjev.

Močna konkurenca na trgu mobilnih telefonov

Trg pametnih telefonov je postal izjemno konkurenčen, prodaja pa se je ob odsotnosti večjih inovacij upočasnila. Uporabniki zdaj pred menjavo modela počakajo dlje časa. Jeseni tako na trg svoje pametne telefone Pixel pošilja tudi ameriški tehnološki velikan Google, ki se bo tako skupaj z Applom boril za trg med nakupovalno sezono.

Južnokorejski tehnološki velikan Samsung je novo generacijo pametnega telefona z velikim zaslonom Galaxy Note predstavil pred kratkim. Poglobil pa bo tudi sodelovanje z ameriškim tehonološkim gigantom MicrosoftomKitajski tehnološki koncern Huawei pa bo svoj novi pametni telefon Mate 30 prihodnji mesec poslal na trg brez ključnih Googlovih aplikacij, kot so Gmail, Zemljevidi in Youtube. V Googlu namreč zaradi ameriških sankcij ne smejo izdati licence za njihovo uporabo, s tem pa je Huawei potisnjen v manj obetaven položaj.

Apple je sicer po prodaji pametnih telefonov zdrsnil na četrto mesto. Prvi je Samsung, drugi kitajski Huawei, tretji pa po novem prav tako kitajski Oppo.

 

 STA
 Unsplash

Sorodni članki

Back to top button