Kultura

Michelangelova skica prodana za 200.000 ameriških dolarjev

Porumenel kos papirja, na katerega je renesančni umetnik Michelangelo narisal preprost kvadrat, je bil na dražbi prodan za 201.600 dolarjev, kar je kar 33-krat več od ocenjene vrednosti skice, so v sredo sporočili iz dražbene hiše Christie's.

Skico so v dražbeni hiši ocenili na nekaj manj kot 10.000 ameriških dolarjev, poroča francoska AFP. Umetnik je narisal marmorni blok, na njem je napisana beseda simile ali podoben v slovenščini. Verjetno je nastala v času, ko je Michelangelo slikal znameniti strop Sikstinske kapele v Vatikanu, je januarja za agencijo povedal strokovnjak iz avkcijske hiše Stijn Alsteens.

Skico spremlja pismo, ki ga je leta 1836 napisal Cosimo Buonarroti, Michelangelov zadnji neposredni potomec. V pismu ponuja delo svojega prednika Michelangela siru Johnu Bowringu, bodočemu guvernerju Hongkonga, čigar podpis je na dnu lista.

Pismo in skica sta bila pritrjena na hrbtno stran risbe, ki je bila desetletja v zasebni zbirki. Na skici sicer ni umetnikovega podpisa, vendar raziskave kažejo, da je kvadrat s pripisom Michelangelovo delo.

Kot navajajo v dražbeni hiši, naj bi bilo manj kot deset Michelangelovih del še vedno v zasebni lasti. Večino njegovih del sicer hranijo v italijanskem muzeju Casa Buonarroti.

STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button