Okolje

Maribor: Z zalivalnimi vrečami do lažje skrbi za mlada drevesa

Ob mlada drevesa ob cestah v Mestni občini Maribor so letos začeli nameščati zalivalne vreče, s katerimi si obetajo lažjo skrb za nemoteno rast dreves. Pristojne službe naprošajo občane in občanke, da teh vreč ne odstranjujejo ali uničujejo, saj so namenjene več generacijam novih dreves.

Službe družbe Nigrad, koncesionarja za obcestne površine Mestne občine Maribor. So prvič preizkusile uporabo zalivalnih vreč za novo sajena drevesa v letu 2013. “Izkazalo se je, da je prihranek časa potrebnega za izdatno globinsko zalivanje mladih dreves zelo velik in da je zagotovljen glavni cilj skrbi za čim boljše vraščanje mladih dreves – občasno globinsko zalivanje območja koreninske grude mladega drevesa,” so ta sporočili z občine.

Zalivalne vreče bodo olajšale skrb za mlada drevesa.

Po uspešnem preizkusu so lani naročili večje število zalivalnih vreč. Konec letošnje pomladi so jih začeli nameščati na mlada obcestna drevesa, ki so bila sajena v zadnjih nekaj letih. V vreče se lahko v zelo kratkem času natoči iz cisterne do 75 litrov vode, kolikor je potreba za enkratno globinsko zalivanje mladih dreves. Voda se nato iz zalivalne vreče počasi sprošča več ur.

Vreče so začasno pričvrščene na debla mladih dreves, na njih je natisnjen logotip Mestne občine Maribor. Jeseni jih bodo po napovedi občinskih služb odstranili in skladiščili do naslednjega leta.

“Namenjena so večletni uporabi in vzgajanju nadomestnih obcestnih dreves s ciljem po vzdrževanju zelene mestne infrastrukture. Zadrževanje vlage v tleh dodatno omogoča tudi namestitev do osem centimetrov sloja organske zastirke, ki je zelo pomembna v prvih treh letih vraščanja mladih dreves,” so še pojasnili.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button