Okolje

11 tisoč znanstvenikov svari pred podnebnimi izrednimi razmerami

Več kot 11.000 znanstvenikov iz 153 držav, tudi Slovenije, se je podpisalo pod članek, objavljen v reviji Bioscience Magazine. V njem znanstveniki svarijo pred podnebnimi izrednimi razmerami, ki bi lahko prinesle nepredstavljivo trpljenje.

Podpisniki članka World Scientists’ Warning of a Climate Emergency, objavljenega v Bioscience Magazine, pravijo da se je kljub 40 letom globalnih podnebnih pogajanj, z redkimi izjemami, na splošno nadaljevalo običajno poslovanje. V večini trditve o podnebnih spremembah niso padle na plodna tla.

S šestimi koraki bi lahko omejili onesnaževanje Zemlje in rešili svojo prihodnost.

Dejstvo je, da je podnebna kriza tukaj in se poglablja hitreje, kot je pričakovalapričakoval večji del znanstvenega sveta. Na to opozarjajo v članku pod vodstvom Williama J. Ripplea, Christopherja Wolfa, Thomasa M. Newsomea, Phoebe Barnard in Williama R. Moomawa.

Šest korakov za omejitev posledic podnebnih sprememb

Znanstveniki predlagajo šest korakov, s katerim bi lahko omilili posledice podnebnih sprememb:

  • nadomestiti fosilna goriva z obnovljivimi viri energije z nizko vsebnostjo ogljika,
  • zmanjšanje izpustov, kot je metan,
  • zaščita ekosistema Zemlje,
  • prehranjevanje z več sadja in zelenjave in manj živalskimi izdelki,
  • vzpostavitev brezogljičnih ekonomij ter
  • stabilizacija populacije človeštva.

Spodaj so zapisali, da so pripravljeni pomagati odločevalcem pri spremembah in vzdržni prihodnosti. Dodajajo tudi, da bi moralo človeštvo “delovati za vzdržno življenje na planetu Zemlja, ki je naš edini dom”.

Pod prispevek se je podpisalo 11.258 znanstvenikov, od tega tudi 12 znanstvenikov iz Slovenije.

Podoben poziv so znanstveniki pripravili že pred dvema letoma. Pod takratno opozorilo človeštvu s pozivom k doslednejšemu varovanju okolja se je podpisalo več kot 15.000 znanstvenikov iz več kot 180 držav.

Tokrat gre za študijo, ki je nastala na podlagi 40-letnega zbiranja podatkov. Hkrati so poziv objavili natanko 40 let potem, ko so se znanstveniki iz 50 držav leta 1979 v Ženevi sestali na prvi podnebni konferenci.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button