Življenjski slog

5 pokazateljev, da si ujet v strupen oz. toksičen odnos

Je v tvojem življenju oseba, ki te ne ceni? Te njena družba v resnici sploh več ne osrečuje – ali te celo dela nesrečnega? Ne glede na to, ali gre za partnerja ali prijatelja (izjema niso niti družinski člani), toksična razmerja preprosto niso dobra zate. Preveri nekaj znakov, da je tvoj odnos ali razmerje toksično.

Človeški odnosi so lahko zapleteni in zahtevni. Ko pride do točke, da odnos negativno vpliva na tvoje počutje in duševno zdravje, pa je čas, da temu narediš konec. Preveri nekaj znakov, ki sporočajo, da je razmerje, v katerem si, v bistvu toksičen odnos.

1 Nikoli se ne veselijo tvojih uspehov

Si že kdaj prejel ponudbo za delo, dobro oceno ali morda povabilo na zmenek in komaj čakal, da dobro novico deliš z bližnjo osebo? Vsi radi delimo pozitivne stvari, ki se nam dogajajo, težave pa se začnejo pojavljati, ko deljenje dobrih novic v drugi osebi sproži brezbrižnost ali celo negativno reakcijo.

Če te ima nekdo rad in te spoštuje, si lahko prepričan, da se bo zmeraj veselil s teboj. Če prijatelj, partner ali družinski član tvojega veselja ne zna množiti ali pa ti ga celo zavida, je to jasen znak, da je vajin odnos nezdrav.

2 Nate se obrnejo le, ko nekaj potrebujejo

To, da se z nekom slišiš ali vidiš samo občasno, ni nujno nič slabega, problem pa nastane, če te ta oseba kontaktira samo ob priložnostih, ki ji bodo prinesle korist. Če imaš občutek, da v vajin odnos vlagaš samo ti, je čas za dober premislek.

Razmerje, odnos, odnos, počutje, toksično razmerje, govorice, pogovor
Medsebojna pomoč med prijatelji je seveda samoumevna, a nikoli ne sme postati izkoriščevalska ali enostranska.

3 Ti in tvoje počutje jih zanimata le redko

Si dobra rama za jok, v primerih, ko bi rad jokal sam, pa ne veš na koga bi se obrnil? To je pogost znak, da te za dobro počutje bližnjih skrbi bolj kot obratno. Osebe, ki so ti blizu, morajo biti ljudje, na katere se lahko vedno obrneš za čustveno podporo. Če je trud, vložen v odnos, zgolj enostranski, se vprašaj, zakaj bi bilo pri takšnem odnosu sploh še smiselno vztrajati.

4 Svoj čas raje posvečajo drugim ljudem ali dejavnostim

Če oseba zate nikoli nima časa, je to velik rdeč alarm. Vsak ima svoje obveznosti, a če te nekdo ni pripravljen spraviti v svoj urnik, si tudi on ne zasluži tvojega časa.

Razmerje, odnos, odnos, počutje, toksično razmerje, govorice, pogovor
Kljub hitremu tempu življenja si za ljudi, za katere nam je mar, vedno lahko najdemo čas.

5 O njih vedno slišiš negativne zgodbe in govorice

Če o bližnjem nenehno slišiš samo slabe zgodbe in govorice, je morda čas, da se vprašaš, zakaj o njem kroži toliko slabih informacij. Morda gre samo za trače, ti pa običajno vseeno temeljijo na zrnu resnice. Če želiš stvarem priti do dna, je najboljša izbira odkrit pogovor z osebo, o kateri se toliko govori.

Nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha, pa vendar…

Noben odnos ni nikoli povsem obsojen na propad, a če imaš glede odnosa, v katerem si, izrazito slabe občutke, je čas, da nekaj spremeniš. Ne pozabi, da je prava pot do reševanja problemov vedno pogovor. Hkrati pa ne pusti, da bi kdo s teboj manipuliral. Nekaterih odnosov pač ne moreš rešiti. Tako kot tudi ne vztrajaš pri zalivanju rastline, ko je ta že enkrat umrla. Energijo (in vodo) prihrani za rastline, ki so žive, zdrave in lepo uspevajo.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button