KulskoOkolje

Na vulkan Mauna Loa, ki je izbruhnil po skoraj 40 letih, dre vedno več turistov

Na Havajih je v ponedeljek po skoraj 40 letih mirovanja izbruhnil vulkan Mauna Loa, je sporočil ameriški inštitut za geologijo (USGS) in dodal, da je do izbruha prišlo ob 11. uri po srednjeevropskem času.

Izbruh je po navedbah USGS spremljalo več manjših potresov. Pretekli izbruhi Mauna Loe so sicer pokazali, da so izbruhi vulkana zelo dinamični, zlasti v zgodnjih fazah, je sporočil USGS in opozoril, da bi lahko vetrovi vulkanske pline in pepel ponesli proti naseljenim območjem.

Mauna Loa se nahaja na otoku Havaji, največjem otoku istoimenske ameriške zvezne države. Je najvišji aktivni vulkan na svetu. Njegov vrh se nahaja na 4100 metrih nadmorske višine. Med zadnjim izbruhom leta 1984 se je 25-kilometrski tok lave približal bližnjemu mestu Hilo, pri čemer žrtev ni bilo.

Nastali sta 2 novi lava reki, na območje že drejo turisti

Sta pa včeraj nastali dve novi reki lave na tem vulkanu. Istočasno se je nadaljevalo počasno bruhanje iz sosednjega vulkana Kilauea, ki traja že leto dni. Lava za zdaj ne ogroža nobenih skupnosti na Velikem otoku, vendar pa so domačini pametno previdni in so se kar sami izselili iz bližine vulkanov, medtem ko tam ostajajo le radovedni turisti.

Znanstvenik iz havajskega vulkanskega observatorija Ken Hon je dejal, da lava teče počasi navzdol po vulkanu in se približuje cesti Saddle, ki povezuje vzhod in zahod otoka. Guverner Havajev David Ige je razglasil izredne razmere za vsak primer in dejal, da je zelo hvaležen, da lava ne ogroža naselbin in so lahko šole ter podjetja odprta.

Tiskovna predstavnica nacionalnega parka vulkanov na Velikem otoku Jessica Ferracane je sporočila, da je pogled na vulkan spektakularen. Obiskovalci lahko opazujejo kar dva izbruha.

STA
Arhiv DOSTOP.si, USGS

Sorodni članki

Back to top button