KulskoZnanost

Zakaj je človeška vrsta blagoslovljena s tako velikimi zadnjicami?

Ljudje smo blagoslovljeni s precej velikimi zadnjicami. Sama velikost človeških ritk sama po sebi ne izstopa pretirano – če jo na primer primerjamo s slonjo zadnjico – na področju razmerja velikosti zadnjice in celotnega telesa pa smo čisti prvaki.

Velikost zadnjice je seveda odvisna od vsakega posameznika in številnih sovpadajočih faktorjev. Nanjo lahko vplivajo telesna vadba, genetika … Medtem ko že vemo, zakaj so naše zadnjice poraščene, pa se še zmeraj sprašujemo, zakaj imamo glede na velikost telesa največje zadnjice v celotnem živalskem kraljestvu.

Človeške zadnjice so sestavljene iz treh različnih mišic. Na neobičajno velikost naših zadnjic v veliki meri vpliva to, kako so te mišice pritrjene na okostje.

Iz česa so sestavljene naše ritke?

Pod kožo zadnjice se skriva podkožje, ki je sestavljeno iz maščobnega tkiva. Debelina te plasti maščobe je odvisna od volumna maščobe, ki jo določajo tako človekov življenjski slog, kot tudi njegovi geni. Resnična skrivnost velik(odušn)e človeške zadnjice pa se skriva v največji izmed treh prej omenjenih mišic, v veliki zadnjični mišici, gluteus maximus.

zadnjica, velikost zadnjice, ljudje, človek, človeška anatomija, človeško telo, gluteus maximus, ritke, rit
Človeška zadnjica je sestavljena iz treh vrst mišic: velike, srednje in male zadnjične mišice.

Gluteus maximus igra veliko vlogo pri našem gibanju, saj med seboj povezuje hrbtenico, boke in stegnenico. Med premikanjem se razteguje in krči ter nam omogoča gibanje.

Skrivnost se ponovno skriva v evoluciji

Ker bi lahko rekli, da smo ljudje dvonožne živali, ki veliko časa preživimo pokonci, je naš gluteus maximus nenehno v pogonu. Za razliko od živali, ki hodijo po vseh štirih nogah, mi zadnjične mišice obremenjujemo veliko bolj.

zadnjica, velikost zadnjice, ljudje, človek, človeška anatomija, človeško telo, gluteus maximus, ritke, rit
Za razliko od živali, ki hodijo po štirih nogah, ljudje svoje zadnjice obremenjujemo veliko bolj.

Bolj kot je mišica uporabljena, večja postane. Tako smo si skozi tisočletja razvoja v položaj na dveh nogah spotoma priborili še velike zadnjice.

DOSTOP.si / SV
Pexels

Sorodni članki

Back to top button