Življenjski slog

Kdaj je osebni prostor premajhen?

Meje osebnega prostora lahko natančno določimo

Vsak je kdaj spoznal osebo, ob kateri mu je bilo neprijetno, ker ta nikoli ne upošteva osebnega prostora. Kljub temu pa lahko osebni prostor, glede na odnos, ki ga imamo z nekom, natančno izmerimo in določimo.

35. člen Ustave Republike Slovenije pravi, da je vsakemu državljanu »zagotovljena nedotakljivost človekove telesne in duševne celovitosti, njegove zasebnosti ter osebnostnih pravic.«. To lahko razumemo tudi kot pravico do osebnega prostora, ki pa je včasih kdo ne zna spoštovati. Velikost osebnega prostora se namreč spreminja glede na odnos, ki ga imamo z osebo: s partnerjem, mamo ali očetom se brez težav objemamo, medtem ko z neznanci raje govorimo na daleč.

Osebni prostor lahko razdelimo na tri dele

Ameriški antropolog Edward Hall je po več letih preučevanja socialnega prostora prišel do ugotovitve, da ga lahko natančno omejimo. Loči ga na tri dele: intimni prostor, ki je namenjen dobrim prijateljem, družini in partnerjem, meri 45 cm, osebni prostor za znance, sodelavce in sošolce meri med 45 in 120 cm, v socialni prostor, ki se razteza 120 cm od našega telesa in dlje, pa spustimo neznance. Delitev je smiselna, saj neznancu zagotovo ne bi dovolil, da te nenadoma objame ali se usede preblizu. Večje kot je tvoje zaupanje do osebe, manjši bo prostor med vama.

Osebni prostor med sodelavci
Osebni prostor med 45 in 120 cm je rezerviran za sodelavce, znance in sošolce.

Obstajajo pa tudi izjeme, kjer je osebni prostor nemogoče vzpostaviti. Spomni se le, kako blizu stojiš neznancu na nabito polnem avtobusu ali na dobro obiskanem rock koncertu, kjer se vsi zaletavajo vate in se te dotikajo. Razlika je tudi v tem, ali se z osebo pogovarjaš, ali pa v njen intimni prostor vstopaš brez dovoljenja. Npr. kadar neznancu nekaj zašepetaš, lahko brez težav vstopiš v njegov intimni prostor, kadar pa mu čez ramo kukaš v telefon, te pravice nimaš.

Kadar nisi prepričan, ali lahko vstopiš v osebni prostor osebe, jo o tem raje povprašaj. Ne misli, da si ravnal pravilno, če se ne umakne tvoji prisotnosti. Morda jo je preveč sram, da bi ti naravnost povedala, kako neprijetno se počuti.

Kaj pa, če se v takem položaju znajdeš ti? Da ne boš zvenel preostro, opozori, da si oseba, ki za gibanje potrebuje veliko prostora. Na tak način bo tvoj sogovorec občutil manj sramu ob tem, da je kršil pravilo osebnega prostora. Če pa takega opozorila ne bo razumel, mu naravnost povej, da ti je neprijetno, kadar stoji tako blizu.

 

 DOSTOP.si / UK
 Unsplash, Pexels

Sorodni članki

Back to top button