Prehrana

Mala kuhna: Alfa burger – burger, ki zasenči vse ostale

Pri pripravi izvrstnega burgerja je najpomembnejša ideja!

Alfa burger bi bil tisti, ki bi zasenčil vse ostale tako po izgledu kot okusu. Priprava tega pa je dolgotrajna. Ta se ne začne ko burger zacvrči nad vročim ogljem ali pa na površini vroče ponve. Začne se še preden vstaneš iz postelje in zakorakaš po sestavine, saj se začne z idejo. Mala kuhna je tega sestavila iz medene brioche bombetke, maslene brusnične omake, topljenega brie sira in rukole. Z nožem pa je nasekljala suho zorjen ribeye steak.

Pogosto lahko s preprostim receptom, ki ti ponudi skromno, a pravo kombinacijo sestavin, nekaj kuharskih nasvetov in skrivnosti, ustvariš burger po katerem se ti bodo sline cedile še nekaj časa.

Priprava takšnega burgerja pa zahteva od tebe malenkost več potrpežljivosti in časa. Dela si namreč ne boš mogel olajšati s kupljenimi omakami kot sta npr. majoneza ali ketchup. No, ali pa kupljenimi burger bombetkami. Tako je, za odličen burger bo potrebno postati vsaj za kakšno uro ali dve tudi pek. Dobra burger bombetka je prav tako ključnega pomena za končni rezultat.

Pozor! Alfa burger v nastajanju

Sestavine

  • medena brioche bombetka
  • suho zorjen ribeye steak
  • tasmanski poper
  • morska sol
  • maslo ali svinjska mast
  • brie sir
  • rukola
  • brusnice
  • belo vino – suho

Na spletu lahko najdeš vrsto odličnih receptov kako doma pripraviti burger bombetke, celoten postopek pa si lahko prebereš tudi na novi spletni strani malakuhna.si. Ko imaš bombetke pripravljene, pa je čas, da se lotiš tistega glavnega dejanja zaradi katerega si tu.

Recept

Mala kuhna, Alfa burger
Za pripravo burgerjev vedno izberi kvaliteten a malenkost bolj masten kos mesa.

Steak nareži na drobne kocke. Te naj bodo v velikosti približno 3-5mm. Nasekljano meso oblikuj v burgerje, ki naj bodo po premeru malenkost večji od bombetk, v debelino pa tako kot na pol prerezana bombetka. Pripravljene burgerje pusti stat na sobni temperaturi. V tem času pa na drobno nareži tasmanski poper. Burgerje pred peko dobro začini z morsko soljo in tasmanskim poprom. Težko litoželezno ali aluminjasto ponev dobro segrej, premaži z maslom ali svinjsko mastjo ter v to položi burgerje. Ko je ta po eni strani pečen, ga obrni na drugo stran ter nanj nemudoma položi rezino brie sira. Dodaj nekaj vode ter prekrij s pokrovom, da ustvariš parno kopel, ki bo raztopila sir ter burgerju dodala nekaj dodatne sočnosti. Burger dalje peči do želene temperature. Mi toplo priporočamo, da je to ‘medium’. Ko je ta pečen, ga odstavi na krožnik in pusti nekaj minut počivat.

Med tem, ko burgerji počivajo, se lahko posvetiš pripravi brusnične omake za burger. Če si uporabil litoželezno ali kvalitetno aluminjasto ponev, se je med peko burgerjev na tej nabral fond.

Fond je izraz za temne, karamelizirane delčke, ki se med peko ustvarijo na površini ponve in je ključnega pomena za okus raznih omak!

Brusnice na grobo nasekljaj ter jih položi v srednje vročo ponev, kjer si pekel burgerje. Te za kratek čas popeči, nakar dodaj tudi deci ali dva suhega belega vina. Pusti da počasi vre. Med vretjem se bo vino reduciralo in pridobilo na okusu. Zaradi sladkorja v brusnicah se bo začelo počasi gostiti. Kislost v vinu bo pa poskrbela, da se bo fond razpustil ter poskrbel za dodatno aromo. Omako pusti počasi vreti do želene gostote. Na koncu pa v to vmešaj kos masla, kar bo okuse povezalo in omako tako po teksturi kot okusu poenotilo. Ne pozabi tudi soliti!

Burger lahko sestaviš kot želiš. Da bo tvoj trud zares poplačan, pa tega vstavi med bombetki, tako da na rukolo položiš burger z brie sirom, na tega pa brusnično omako. Tako bodo vsi okusi prišli zares do izraza!

Andrej Vindiš, Mala kuhna, daje bonus nasvet

Mala kuhna, Alfa burger
Maslo ne le, da poskrbi za dodaten okus, pomembno prispeva tudi k teksturi omake.

Meso za Alfa burger nismo z nožem narezali le za ‘show’. Kadar želiš pripraviti zares odličen burger, je ta korak skoraj nuja. Na tak način boš resnično vedel iz katerega kosa mesa so burgerji sestavljeni. Ravno tako se bo tekstura kvalitetnega steaka veliko bolj ohranila, saj bo meso dejansko nasekljano. Posledično bodo celične stene mesa ostale nepoškodovane za razliko od mletega mesa skozi stroj, kjer je to dobesedno iztisnjeno. Z ostrim nožem narezano meso bo ohranilo tudi velik del svoje lastne tekočine. To bo poskrbelo, da burgerji med peko te ne bodo izgubili in bodo ti ostali zares sočni.

 

Burgerji so ti všeč, a za tebe je to preveč mesa? Si vegetarijanec? Potem ti priporočamo drug super recept, ki ga je pripravila Mala kuhna, in sicer Ribji burger z melancanom.

 

 Andrej VINDIŠ / Mala kuhna
 mala_kuhna
ikona snemalec Little Kitchen

Sorodni članki

Back to top button