Prehrana

Katera živila že predolgo samevajo v tvoji shrambi?

V naši shrambi se pogosto znajdejo živila, za katera se zdi, da jim rok uporabe ne preteče še vsaj nekaj let. Pa je temu res tako?

Čeprav ima veliko živil, ki jih shranjujemo v shrambi rok uporabe nekaj mesecev ali celo let, še ne pomeni, da so ta živila v idealnem stanju za uživanje. Vsake toliko je shrambo dobro prečistiti in pregledati tudi tista živila, ki jih ne preverjamo tako pogosto kot preostala, ki se nahajajo na primer v hladilniku.

Kvinoja

Rok uporabnosti polnozrnatih žit, kot je kvinoja, je v veliki meri odvisen od njihove vsebnosti maščobe. Toplota, zrak in vlaga so glavni trije sovražniki polnozrnatih žitaric, saj lahko ti elementi negativno vplivajo na njihova zdrava olja, kar lahko povzroči, da žita v shrambi postanejo žarka. Zrna bi morala vedno izgledati in dišati rahlo sladko, ali pa sploh ne imeti arome. Če zaznamo zatohel ali masten vonj, so zrna dotrajana.

Pecilni prašek

Vrečke pecilnega praška in sode bikarbone sčasoma izgubijo moč vzhajanja. Njihovo moč lahko preverimo s preprostim eksperimentom: zmešaj sodo bikarbono s kisom in pecilni prašek z vročo vodo. Če se penijo in brbotajo, pomeni, da so sestavine še dovolj sveže za peko.

shramba, živila, shranjevanje, rok trajanja,
Morda se zdi, da so živila v shrambi nepokvarljiva, pa temu žal ni tako.

Graham krekerji

Odprto vrečko graham krekerjev moramo zmeraj postaviti v neprodušno posodo, da preprečimo pronicanje vlage. Graham krekerji pa lahko postanejo zastareli tudi v popolno zapakirani vrečki. V shrambi naj bi ostali sveži do devet mesecev.

Oreščki in semena

Oreščki in semena običajno vsebujejo veliko olja in to olje po nekaj mesecih v shrambi postane žarko. Znaki žarkosti na oreščkih ali semenih vključujejo vonj po travi ali barvi in temen ali masten videz. Za optimalno svežino in dolgotrajno življenjsko dobo postavi oreščke in semena v prozorno vrečko za zmrzovanje in jih postavi v hladilnik. Na ta način lahko ostanejo užitni tudi eno leto.

shramba, živila, shranjevanje, rok trajanja,
Oreščkom lahko rok trajanja podaljšaš tako, da jih shraniš v hladilniku.

Pivo

Shranjevanje piva pri sobni temperaturi ni nujno slabo za pivo, vendar se lahko hitreje pokvari. Po približno štirih mesecih lahko toplota, svetloba in zrak prodrejo skozi zamaške steklenic. Shranjevanje brez hlajenja pospešuje staranje in razvoj slabih okusov, zato je shranjevanje piva v hladilniku skorajda nujno.

Čaj

Čajne vrečke bi morali porabiti v roku enega leta, saj se olja v čaju postarajo, zaradi česar čaj postane slabega okusa. Enako velja za kavna zrna.

Rjavi sladkor

Odprta vrečka rjavega sladkorja se po štirih mesecih v shrambi po navadi posuši in strdi zaradi izpostavljenosti zraku. Rjavi sladkor shrani v plastično vrečko ali neprodušno posodo, ki jo je mogoče ponovno zapreti, da sladkor ostane mehak in dlje obstojen.

Konzervirana zelenjava

Morda si mislimo, da lahko zelenjava v pločevinkah zdrži nepregledno dolgo, a dlje ko stoji na vaši polici, večja je verjetnost, da se lahko tekstura pločevinke pokvari in da naši zelenjavi kovinski priokus. Konzervirano blago z visoko vsebnostjo kisline, kot so kisle kumarice, lahko zdrži od 12 do 18 mesecev, medtem ko lahko konzervirana zelenjava z nizko vsebnostjo kisline, kot je koruza zdrži do pet let. Pomembno pa je izpostaviti, da so izdelki v pločevinkah običajno varni za uživanje tudi po navedenih datumih uporabe, če nimajo udrtin, rje ali izboklin.

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button