Kultura

Kaj lahko letos v Mariboru počneš na Prešernov dan?

8. februarja praznujemo slovenski kulturni praznik, Prešernov dan. S tem dnevom skozi spomin na našega največjega pesnika, Dr. Franceta Prešerna, praznujemo vse, kar je kulturno. Preveri, kakšne so možnosti preživljanja jutrišnjega kulturnega praznika. Nikar se kulturno ne stradajmo!

Obišči mariborske muzeje

Na kulturni praznik te odprtih rok pričakujejo v mariborskih muzejih. Med 9. in 16. uro bo odprt najmanjši mariborski muzej Trafika, eno uro manj (do 15. ure) bo odprt Fotografski muzej na Koroški cesti. Muzej narodne osvoboditve Maribor bo odprt med 9. in 16. uro, ob vsaki polni uri pa bo tam potekalo vodstvo po različnih razstavah. Dan odprtih vrat imajo med 10. in 18. uro tudi v Pokrajinskem muzeju Maribor, ki se nahaja v mariborskem gradu. Tam bodo vodene oglede stalnih razstav izvedli ob 10.00, 14.30 in 16.30.

Prijazno te vabi tudi Umetnostna galerija Maribor (UGM). Med 10. in 18. uro lahko brezplačno obiščeš njihove razstave. Ob polnih urah med 11.00 in 13.00 ponujajo “ekspresna vodstva” po muzeju, ob 16. uri pa bo na programu srečanje in pogovor z umetnico Slađano Matič Trstenjak.

Kulturni praznik, France Prešeren, Maribor, Umetnostna galerija Maribor, razstave, kultura, Fotografski muzej, Muzej narodne osvoboditve Maribor, NIET, Kavč festival, MC Pekarna, Prešernov dan
Kulturni praznik je popolna priložnost za obisk galerije ali muzeja – teh v Mariboru ne manjka.

S prostim vstopom na kulturni praznik vabijo tudi v Sinagogi Maribor na Židovskem trgu. Tam si lahko ogledaš aktualno razstavo (ob 11. uri bo po njej potekalo tudi vodenje), ob 18. uri pa dnevno dogajanje z glasbeno-literarnim nastopom zaključuje Jani Kovačič.

Kultura pomeni tudi dobro hrano

Poklon Dr. Prešernu izkazujejo tudi nekateri gostinski delavci. Na Glavnem trgu lahko obiščeš lokal Nana, kjer ponujajo poseben meni “Prešernov brunch“. Za kombinacijo tradicije in modernega boš odštel 19 evrov, potrebna pa je predhodna rezervacija.

In še večerno dogajanje …

Praznovanje kulture se nadaljuje tudi zvečer, ko bo na voljo kar nekaj dobrih zabav. Na kulturni praznik se začenja prvi mariborski subkulturni Kavč festival, v Narodnem domu pa bosta svoje “impro” spretnosti primerjali ekipi Impro lige Ljubljana Rog in domača Banda Ferdamana. V klubu MC Pekarna bo koncert skupine NIET, nedaleč stran, v Gustafu, pa prirejajo Prešernov After 2. Tam bodo odmevali hip hop, trap in drum and bass.

V centru mesta na ples vabijo v Jazz Klub Satchmo z Rockabilly popcorn night, kjer bodo vrteli glasbo iz 50. in 60. let prejšnjega stoletja. V Niagara Lounge Baru pa na Ladies night posebej prijazno vabijo dekleta in dame (vstop je 21+), ki bodo izbrane koktejle vso noč lahko pile 1+1 gratis.

Kulturni praznik, France Prešeren, Maribor, Umetnostna galerija Maribor, razstave, kultura, Fotografski muzej, Muzej narodne osvoboditve Maribor, NIET, Kavč festival, MC Pekarna, Prešernov dan
Na Ladies night vabijo v lokalu Niagara Lounge Bar (vir).

Tudi če se ne odločiš za obisk katere izmed navedenih možnosti, pa ne pozabi na osnovni pomen in namen kulturnega praznika. Preberi kaj poezije in prisluhni dobri glasbi. Zvečer pa niti ob kozarčku med prijatelji ne pozabi na Prešernove stihe: Nazadnje še, prijatlji, kozarce zase vzdignimo, ki smo zato se zbrat’li, ker dobro v srcu mislimo; dókaj dni naj živí vsak, kar nas dobrih je ljudi!

 

Sara VOCOVNIK
Sara VOCOVNIK, Facebook, Unsplash

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button