Zabava

Bitka mest: Banda Ferdamana osvetljuje pomen improvizacije

Banda Ferdamana kot največja gledališko-improvizacijska skupina našega dela Slovenije v oktobru ponovno gosti Bitko mest. V sklopu tega vseslovenskega festivala gledališke improvizacije se bo med 11. in 26. oktobrom zvrstilo 9 dogodkov.

KUD Banda Ferdamana je svojo zgodbo začela pisati, ko so njeni prvotni člani sodelovali v programu Šolska Impro Liga (ŠILA). Po zaključku srednje šole so ustanovili svojo skupino in kasneje kulturno umetniško društvo, ki obstaja še danes. Skupina se nenehno pomlajuje in širi. Po besedah članice Mojce Firm je Banda družina, člani pa letos še posebej veseli, da je bila organizacija festivala ponovno omogočena s pomočjo podpore Mestne Občine Maribor.

Maribor, prestolnica “impra”

Festival se je začel s pogovorom “Biti komedijant v Sloveniji”, kjer sta Sašo Stare in Rok Bohinc spregovorila o tem, kako je dandanes pri nas biti komedijant. Ta neformalni pogovor v sproščenem okolju Čajnice Čajek je moderiral Blendor Sefaj, član Bande, ki se preizkuša tudi v stand up komediji.

Drugi dogodek festivala se je 16. oktobra zvrstil na Prvem odru, kjer so svoje improvizacijske spretnosti (nekatere tudi prvič) preizkusile skupine dijakov. Publika je kot najboljšo izbrala skupino Mali pok iz Kulturnega društva Pekre-Limbuš. Isti dan je v KID KIBLA potekala okrogla miza, kjer so debatirali, kako improvizacija vpliva na razvoj otrok in mladostnikov. Pogovor je povezovala Mirjam Fašmon, študentka psihologije, prav tako članica Bande.

Štajerske štorije v izvedbi Bande Ferdamane

Včeraj (op. a.: četrtek, 17. 10.) sta v Jazz klubu Satchmo potekala kar dva festivalska dogodka. Štajerske štorije so bile nekoliko bolj štajersko obarvan tipičen Bandin nastop. Izvedli so “klasične” discipline, kot so menjava, trololo Štajerc, pripovedovanje zgodb v jeziku gibberish, oblikovanje točk s pomočjo naključnih besednih zvez in povedi iz publike s štajerskim pridihom.

Banda Ferdamana, improvizacijsko gledališče, Maribor, Mirjam Fašmon, Blendor Sefaj, Šolska impro liga, Štajerske štorije
“Jaz sem iz občine. Jaz sem obojestranski dildo.” ali kako z idejami pri impru sodeluje publika.

Tako so nastale prigode, ki so vključevale pijan vzpon na Kalvarijo, srečanje starostnikov, ki spolno nadlegujejo mlade oskrbovalce in zmenke s Štajerci. Ugotovili smo, da ima tipičen Štajerec zelo rad rujno kapljico, meji na alkoholika, rad “jamra” in obiskuje Akvarij (in) Terarij. Na račun Štajercev se je pošalil tudi gost iz kranjskega KUD Kiks, Dino Kapetanovič. Seveda pa ni manjkalo šal na račun edinega Gorenjca v prostoru. Nekateri deli predstave so bili tako ognjeviti, da so si slabovidni improvizatorji zaradi ponavljajočih se “focnov” morali tudi sneti očala.

“Resnemu” delu programa je sledil Impro Jam, na katerem so se improvizatorji in gledalci (še bolj kot običajno) spontano in nepripravljeno podajali na oder in poskrbeli za boleče trebušne mišice vseh navzočih.

Banda Ferdamana, improvizacijsko gledališče, Maribor, Mirjam Fašmon, Blendor Sefaj, Šolska impro liga, Štajerske štorije
Malokje drugod vidiš, kako ena oseba igra psa in štiri mačke naenkrat.

Kaj se nam še obeta?

Do konca festivala Bitka mest je še nekaj zanimivih dogodkov, ki obiskovalcev zagotovo ne bodo pustili ravnodušnih. Že danes (op. a.: petek, 18. 10.) se bo v starem Lutkovnem gledališču na Rotovškem trgu odvila predstava Stoli (Iglu). Dogajanje prihodnjega tedna bo otvoril dogodek “Jame, zmaji in impro”, na katerem bo improvizacijska igra združena z elementi igre Dungeons and Dragons. Prihodnji petek sledi še Gverilla show, dan kasneje, 26. oktobra, pa Veliki finale festivala. Takrat se bo Banda Ferdamana spopadla z dvema drugima impro skupinama in se borila za zmago na domačem terenu. Na Štuku seveda pričakujejo tudi tvojo podporo.

 

Sara VOCOVNIK
Sara VOCOVNIK

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button