Zabava

V petek gremo ven – za zdravje!

Socialno aktivni najstniki, ki preživijo petke na zabavah, so fizično bolj zdravi.

Socialno aktivni najstniki so bolj zdravi kot njihovi osamljeni kolegi. To se kaže na področjih, kot so teža, krvni tlak in ravni stresnega hormona.

Prijateljstva, ki jih skujemo v najstniških letih, so prav tako bistvena za naše dobro počutje kot socialne povezave, ki jih ustvarimo pozneje v življenju, ugotavlja nova študija.

Mullan Harris in njeni sodelavci so pogledali podatke iz štirih študij, kjer je sodelovalo od 863 do 7889 udeležencev. Raziskovalci so preučevali družbene odnose in zdravje v adolescenci, srednjih letih in starosti z merjenjem štirih pokazateljev – krvnega tlaka, trebušne maščobe, indeksa telesne mase in ravnjo stresnega hormona.

Znanstvenica Harris je ugotovila, da so mladostniki s polnejšim družbenim življenjem bolj zdravi kot njihovi osamljeni vrstniki. Pri socialno aktivnih najstnikih je manjša verjetnost, da so debeli.

Raziskovalci so že dolgo vedeli, da so socialne povezave v starejših letih povezane z boljšim zdravjem. A niso vedeli tega, kako odnosi pripomorejo k boljšemu zdravju v drugih letih življenja. Ta študija je pokazala, da socialni odnosi vplivajo na zdravje še posebej v dveh delih življenja – adolescenci in v visoki starosti.

»Večjo socialno podporo kot jo ima posameznik, bolj mu to pomaga pri obvladovanju stresa,« pravi Mullan Harris. Študije poudarjajo pomen odnosov in prijateljstev. Pomembno je, da se mladi vključujejo v obšolske dejavnosti, da se v prostem času zaposlijo s prijatelji, družino, skupnostjo. Tudi če se posameznik umika športnim dejavnostim, ampak sodeluje v debatnem krožku, to vseeno povzroči pozitivno izboljšanje zdravja.

Starejši ljudje, ki se počutijo bolj povezane z družino, vrstniki in skupnostjo, se manj soočajo z debelostjo in povišanim krvnim tlakom.

Mullan Harris meni, da ti rezultati kažejo na to, da morajo zdravstveni delavci razmišljati o socialnih odnosih kot o pomembnem dejavniku zdravja.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDOSTOP.si / NKB
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button