Okolje

Ptice okoli nas: opazuj ptice v bližini in poročaj, katere vidiš

Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije vabi k opazovanju ptic, ki se pozimi pojavljajo v naši okolici. Enotedenska akcija, poimenovana Ptice okoli nas, se je začela danes, akciji pa se lahko pridruži vsakdo. Pripravili so gradivo, ki je lahko v pomoč pri opazovanju.

“Vsako zimo v okviru akcije Ptice okoli nas istočasno in na enak način preštejemo ptice v okolici doma. Akcija je odlična priložnost, da bolje spoznamo ptice in naravo, ki nas obkroža,” sporočajo iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, ki letos akcijo organizira že 16. K sodelovanju še posebej vabi šole in vrtce, saj lahko po mnenju društva s to preprosto akcijo otrokom omogočijo, da naravo bolje spoznajo tudi v živo.

Kako tudi ti prešteješ ptice v svoji okolici?

  • Enkrat od danes, 22. januarja 2024, do nedelje, 28. januarja 2024, izberi pol ure in opazuj ter beleži vrste in število opaženih ptic.
  • Svoja opazovanja do konca februarja sporoči na ta spletni obrazec.

Pomagaš si lahko pomagajo z gradivom, ki so ga pripravili na društvu in je lahko vsem v pomoč pri spoznavanju ptic. Dostopno je na spletni strani društva.

Največkrat opazijo vrabca

Lani je v akciji opazovanja ptic v naseljih sodelovalo 1484 opazovalcev, ki so opazili skupno 72 vrst ptic oz. našteli 15.248 ptic. Največkrat so opazili domačega vrabca, sledile so siva vrana, velika sinica, poljski vrabec, domači golob, ščinkavec, plavček, kos, lišček in sraka.

“Ugotavljamo, da je domači vrabec tista najbolj številčna vrsta, ki jo opazimo v največjem število in tudi največkrat. Že od samega začetka akcije je na prvem mestu,” je za STA povedal Tilen Basle iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije. Letos pričakuje podobno število sodelujočih opazovalcev kot lani.

Kot še poudarjajo v društvu, lahko opazovalci ptice beležijo v mestu ali na vasi, okoli doma, službe, šole ali vrtca. Pomembno je, da vsi sodelujoči opazujejo na enak način, samo pol ure, ter da vsak opazovalec oz. skupina, ki opazuje, izpolni svoj obrazec. Tudi če ptic v izbranem času ne bodo opazili, je to za društvo pomemben podatek, so dodali.

STA
Wikimedia Commons

Sorodni članki

Back to top button