Izobraževanje

Ni statusa, je panika! Kaj storiti, če boš kmalu brez statusa?

Življenje po diplomi zna biti težavno. ŠOUM je zato za študente, ki bodo kmalu izgubili študentski status, organiziral delavnico, kjer so razložili, kaj to sploh pomeni in kako dobiti službo, ki ti bo ustrezala.

Delavnica “Ni statusa, je panika!” je bila organizirana za tiste, ki se sprašujejo, kaj pomeni izguba študentskega statusa. Na njej je bilo razloženo vse, kar bi te ob izgubi statusa lahko begalo, od delovanja Zavoda RS za zaposlovanje, do tega, kakšne pravice imaš kot nezaposlena oseba.

Delavnico je vodil Sindikat Mladi plus, ki je bil pripravljen odgovoriti na vsako vprašanje študentov. Gre za sindikat študentov, dijakov, mladih brezposelnih in mladih delavcev. Dogodek v organizaciji ŠOUM je potekal na Štuku.

Koliko veš o zavodu za zaposlovanje in izgubi statusa študenta?

Delavnica se je najprej osredotočila na (zaenkrat še) študente in njihovem znanju o svoji bližnji prihodnosti. Razdelili so se po skupinah in debatirali, kaj je Zavod RS za zaposlovanje (ZRSZ), kaj storiš ob izgubi statusa, kje iščeš oglase za delovna mesta in navsezadnje, kako se pripraviš na razgovor.

ni statusa je panika, študentski status, zavod RS za zaposlovanje, ŠOUM, Sindikat Mladi plus, delavnica, statusa študenta, ŠTUK, izguba študentskega statusa
Delavnice se je udeležilo okoli 25 študentov.

Koliko kot študent, ki se bo verjetno prej kot slej moral soočiti s to situacijo, veš sam? Ali izguba študentskega statusa zate pomeni samo izgubo subvencionirane prehrane? Še za veliko drugih stvari prejemaš subvencije, ker imaš status študenta. Med drugim tudi na naročnino knjižnice, na katero verjetno nihče ne pomisli, dokler je ne mora plačati. Seveda boš izgubil tudi štipendije, ki jih prejemaš, saj so te namenjene študiju.

Na delavnici so tudi razložili, kaj je ZRSZ in kako deluje. Veliko ljudi namreč še vedno verjame, da jim bo ZRSZ poiskal službe. Resnica pa je, da moraš tudi sam vložiti trud v iskanje službe. Nekaj ponudb za zaposlitev na mesec moraš poiskati sam, prav tako moraš redno hoditi na razgovore.

ni statusa je panika, študentski status, zavod RS za zaposlovanje, ŠOUM, Sindikat Mladi plus, delavnica, statusa študenta, ŠTUK, izguba študentskega statusa
Delavnica je nekaj časa potekala tudi v skupinah, da so lahko sodelujoči teme sami predebatirali.

Kje se vidiš čez 5 let? Zakaj si boljši kot drugi? Ali nameravaš imeti otroke?

Pokrita so bila tudi vprašanja, ki ti jih na razgovoru lahko podajo in tista, ki jih ne smejo zastaviti. Tako se pripravi odgovoriti na vprašanja o tem, kje se vidiš in zakaj si boljši. Hkrati pa vedi, da so vprašanja o zasebnem življenju, sploh o tvojem zakonskem stanu, neprimerna in na njih ne rabiš odgovoriti.

Delavnica “Ni statusa, je panika!” je kmalu brezposelne študente dobro pripravila na bližnjo prihodnost. Podala jim je tudi nekaj koristnih nasvetov. En izmed njih je tudi, da te bo vsak potencialni delodajalec “zalezoval” na socialnih omrežjih. Zato dobro preveri, kaj vsebujejo tvoji socialni profili, ali pa zapri profile za ljudi, ki niso tvoji prijatelji.

Če te o izgubi študentskega statusa kakšna stvar še vedno bega, lahko več nasvetov prebereš tukaj.

 

 Mojca KUPČIČ
 Mojca KUPČIČ

Mojca Kupčič

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button