Življenjski slog

Ko pozitivne misli in afirmacije postanejo toksična pozitivnost

Zagotovo si že naletel na pozitivna sporočila v smislu "ti zmoreš" ali pa "v vsaki stvari najdi nekaj dobrega". Socialna omrežja so polna takšnih in podobnih rekov, ki lahko povzročijo občutek utesnjenosti in nemira. Kaj je torej ta toksična pozitivnost?

Kaj je toksična pozitivnost?

V današnjem času vsi pričakujejo, da boš užival v življenju, izločil vse, kar je negativno in se osredotočil le na lepe in prijetne stvari. Vendar je vse skupaj mnogokrat zlagano. Predvsem v letu 2020, ko good vibes only rek ne pomaga pri reševanju katastrofalnega leta. Dr. Jaime Zuckerman, klinični psiholog, je razložil, kaj je toksična pozitivnost:

“Toksična pozitivnost je tvoja ali predpostavka nekoga druga, da mora oseba, ne glede na svoje čustveno stanje, vedno ohranjati pozitivno miselnost oz. pozitivne vibracije.”

Toksična pozitivnost se lahko kaže v različnih oblikah. Lahko te bližnji kritizirajo, ker si slabe volje, hkrati pa te sploh ne poslušajo, zakaj se tako počutiš. Mnogokrat gre tudi za komentarje, kot so: glej na svetlo stran; bodi zadovoljen s tem, kar imaš; lahko bi bilo slabše; če boš pozitiven, se ti bodo vrnile pozitivne stvari, ipd.

toksična pozitivnost, pozitiva, negativnost, god vibes only, čustev, čustva, čustvo, OK
Ne misli, da moraš v teh težkih časih ohranjati le pozitivne misli. Normalno je, da se počutiš izgubljen, žalosten in zaskrbljen.

Zakaj je lahko navidezna pozitiva škodljiva?

Težava nastane, ko skušamo pozitiven pogled na svet vsiliti drugi osebi. Ta se nato počuti še slabše, ker občuti nekaj drugačnega, kot si želiš ti. Ljudje lahko pod pritiskom, da moramo vedno biti OK, napačno doživljamo čustva. Počutimo se šibki, ker občutimo normalna čustva žalosti, bolečine in ljubosumnosti. Iz tega pa lahko izvirajo občutki sramu, ki nam preprečijo, da bi se soočili s prvotnim problemom, ga premleli in predelali.

Vedi, da dolžnost drugih ni, da si nadenejo masko sreče in veselja samo zato, da bi se ti počutil bolje. Tako nastane toksična pozitivnost.

Kako se soočiti s toksično pozitivnostjo?

toksična pozitivnost, pozitiva, negativnost, god vibes only, čustev, čustva, čustvo, OK
Včasih pač ne moremo biti le pozitivno naravnani.
  1. Ne ignoriraj svojih resničnih čustev in ne izogibaj se jim.
  2. Poslušaj in skušaj razumeti druge ljudi, tudi če se so slabe volje in ti je neprijetno.
  3. Ne ponujaj neželenih nasvetov.
  4. Ne sramuj se svojih čustev in ne zaničuj čustev drugih.
  5. Vedi, da so negativni občutki, žalost in slabo počutje popolnoma normalni, predvsem v teh težkih časih.
  6. V določenem trenutku nisi omejen le na eno čustvo. Lahko si žalosten in zaskrbljen za svojo prihodnost zaradi pandemije, hkrati pa se počutiš vesel, ker boš jutri videl svojo simpatijo.
  7. Zavedaj se, da čustev ne moreš časovno določiti. Če si izgubil službo, ti ni uspelo izdelati letnika ali pa si se razšel s partnerjem, potrebuješ svoj čas, da prebrodiš ta čustva.
  8. Vzemi si pavzo od socialnih omrežij, če jo potrebuješ.

 

DOSTOP.si / UJ
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button