Okolje

V Mariboru brez plastične embalaže

Odprla se je prva trgovina brez plastične embalaže v Mariboru - Zelena japka

Na mali tržnici v Mariboru odslej najdeš trgovino, ki funkcionira popolnoma brez plastične embalaže. Društvo za razvoj potencialov Pupillam je ob odprtju prve »zero waste« trgovine v Mariboru priredilo otvoritev z nagovori ustanoviteljic ter sodelujočih.

Prva in trenutno edina

Na mali tržnici se je odprla »zero waste« trgovina Zelena japka, ki je prva trgovina brez plastične embalaže v Mariboru. Zelena japka pa ni samo prva trgovina brez plastične embalaže v Mariboru, ampak je tudi prva odprta trgovina v sklopu kampanje Kupujem odgovorno. Naslednja trgovina v okviru te kampanje bi se naj že čez slaba dva tedna odprla v Sevnici.

zero waste, Maribor, trgovina, Zelena japka
Voditeljici projekta Iris Magajna in Tina Arnuš sta otvorili dogajanje na mali tržnici.

Glavni cilj trgovine Zelena japka je zmanjšanje odpadkov, predvsem plastičnih, ampak zgodba se ne ustavi tukaj. Trgovina namreč vsebuje samo izdelke, ki so prijazni ljudem, živalim in naravi, se pravi da ne vsebujejo nobenih živalskih produktov in niso testirani na živalih. Za predstavitev na sejmu se je odločilo več različnih ponudnikov. Ti so ponujali raznovrstne ekološke izdelke, vse od zeliščnih namazov, domačih jajc pa do sokov iz aronije.

Trgovina Zelena japka predstavlja velik napredek na področju varstva okolja, projekt pa poleg zmanjševanja odpadkov podpira ekološke proizvajalce. Otvoritev trgovine je bila živahna, saj so ob odprtju povabili ponudnike izdelkov in storitev, ki so se imeli možnost predstaviti in prodajati svoje ekološke produkte na stojnicah.

Uradna otvoritev v živahnem ritmu

Otvoritev se je pričela z nagovorom ustanoviteljice Društva za razvoj Pupillam in ene izmed ustanoviteljic Zelene japke, Iris Magajne. Ime društva izvira iz latinščine in pomeni jabolko, iz česar seveda izvira ime trgovine. Jabolko namreč velja za simbol božanstva in zdravja. Po besedah Magajneve so mladi dali pobudo in ideje za celoten projekt, vsi ostali so bili samo njihovi mentorji.

Nato so spregovorili tudi sodelujoči na projektu. Najprej je v sklopu mestne občine Maribor nekaj besed o projektu povedala podžupanja Helena Kujundžić Lukaček, za njo je v imenu Snage spregovoril Silvester Dominc.

zero waste, Maribor, trgovina, Zelena japka
Vodja trgovine Tina Arnuš je povedala, da otvoritev predstavlja uresničitev njenih sanj.

Naslednji je nastopil Miro Mihec iz Združenja Socialne ekonomije Slovenije, ki je predstavil kampanjo Kupujem odgovorno. Na koncu je še spregovorila vodja trgovine Tina Arnuš, ki je bila opazno ganjena nad uresničitvijo ideje, ki jo je imela za trgovino. Ob govoru se ji je pridružila Nataša Matijevič, vodja tržnic pri podjetju Snaga, ki je dogodek označila za zgodovinski.

Tako se je začelo dogajanje, ki je trajalo cel dan ob druženju na stojnicah, prodajanju in pokušini izdelkov. Prav tako je bilo poskrbljeno za glasbeno spremljavo.

 

Mojca KUPČIČ
Mojca KUPČIČ

Sorodni članki

Back to top button