Izobraževanje

Zviševanje ocen na Univerzi v Mariboru je postalo plačljivo

Študente je vznemirila novica, da je z letošnjim študijskim letom v veljavo stopil člen Pravilnika o preverjanju in ocenjevanju znanja na Univerzi v Mariboru (UM), ki določa, da zviševanje ocen več ne bo brezplačno. Zanj naj bi mariborski študenti odšteli med 67 in 83,30 evra.

Razlogov za zviševanje ocen je lahko veliko, na UM pa je do oktobra 2021 veljalo, da je to brezplačno. Vsak študent je imel pravico, da lahko z namenom zviševanja ocene brez dodatnih stroškov še enkrat opravi vsak izpit, ob tem pa kot končna ocena obvelja tista, ki je bila višja. Brezplačno zviševanje ocen pa se je spremenilo s spremembami Pravilnika o preverjanju in ocenjevanju znanja na UM.

Šolanje je brezplačno, droben tisk pa ostaja droben tisk?

Z začetkom tekočega študijskega leta bi za zviševanje ocen študenti s statusom rednega študenta za zviševanje odšteli 67 evrov, študenti brez rednega statusa pa 83,80 evra. Posodobljen Pravilnik o preverjanju in ocenjevanju znanja na UM v svojem 15. členu zviševanje ocen namreč opredeljuje kot komisijski izpit.

plačljivo zviševanje ocen, Univerza v Mariboru, povprečje ocen, UM, štipendije, Študentski svet UM, študenti
Zviševanje izpitov od oktobra 2021 več ni brezplačno, saj se šteje kot komisijski izpit.

Sprememba pravilnika je sprožila veliko ogorčenja tako med študenti, kot tudi med študentskimi telesi in mediji, ki so spremembo obsodili. Opozarjajo na število segmentov, ki študentom stroške prinašajo že v osnovi – to so na primer prevoz, študijski material, bivanje itd. Izpostavili pa so tudi, da so študenti, ki želijo zviševati ocene, pogosto tisti, ki prejemajo Zoisovo štipendijo ali pa si želijo povprečje ocen zvišati zaradi pridobivanja ali ohranjanja višjega dodatka k državni ali drugi štipendiji. Zdaj pa je potrebno za lažje finančno shajanje med študijem zviševanje ocen še dodatno plačati.

Zvišanju nasprotujejo tudi na ŠOS

Študentska organizacija Slovenija poudarja, da je prelaganje stroškov na študente za študij na javno financiranih študijskih programih nesprejemljivo. V izjavi, ki so jo objavili na spletni strani, opozarjajo, da je “javno visoko šolstvo financirano iz državnega proračuna za izvajanje celotnega študijskega programa; za izvajanje vseh s študijem povezanih obveznosti.”

Prav takšne in podobne prakse bodo po predlogu Zakona za urejanje položaja študentov (ZUPŠ-1), ki ga je ustvaril ŠOS, v primeru sprejetja ZUPŠ-1, postale protizakonite.

O skritih stroških tudi Študentski svet UM

Na problematiko plačljivega zviševanja ocen se je odzval Študentski svet UM (SŠ UM), ki spremembi ob sprejemanju sprva ni nasprotoval. Na izredni seji SŠ UM, ki so jo sklicali včeraj, 3. marca 2022, so razpravljali o problematiki in prišli do rešitve, ki jo bodo predstavili in posredovali vodstvu UM v nadaljni postopek.

Kot piše na spletni strani SŠ UM, predlagajo spremembo “z določilom, da ima vsak študent možnost tekom svojega študija osemkrat brezplačno pristopiti h komisijskemu izpitu za višanje ocene, in da se štetje pristopov začne na novo za vse študente, ne glede na to, ali so k višanju ocene v preteklosti že pristopili.”

Za obdobje do formalne rešitve problematike je rektor UM, prof. dr. Zdravko Kačič, dekanom fakultet predlagal, da so študenti oproščeni plačila viševanja ocen.

Kaj pa o tej pereči temi menijo študenti? Oglej si, kaj so povedali.

 

Sara VOCOVNIK
arhiv DOSTOP.si, Unsplash
ikona snemalec Nejc VEHOVEC

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Preberi še
Close
Back to top button