DeloKulsko

Bo res vsako vino z leti še boljše? Morda lahko za to poskrbiš sam

Poznate tisti pregovor, da se nekdo stara kot vino - starejši je, boljši je? Pa je res tako, in ali lahko staramo katerokoli vino? V vinski kleti Zlati grič so predstavili osnove arhivskih vin in dali nekaj nasvetov, kako se lahko staranja vina lotimo doma.

Prepričanje, da bo vino z leti postalo še bolj žlahtno drži za le redka vina. Precej jih bo skozi proces “staranja” izgubljalo svojo kakovost, zato je večino najbolje spiti najkasneje 5 let po trgatvi. Zakaj je temu tako? Vina vsebujejo antioksidante, ki so v njiih naravno prisotni in pridejo iz kožice vinskih jagod, pecljev in pešk. Več časa, kot je vino tekom pridelave v stiku z njimi, več resveratrola in taninov bo prešlo vanj. Antioksidanti delujejo kot konzervans in vino ščitijo pred kvarjenjem.

Bela in rosé vina so v stiku s grozdnimi kožicami, peclji in pečkami ponavadi krajši čas, zato jih je najbolje spiti v nekaj letih po trgatvi. Najslajša ali močno alkoholna vina pa se splača hraniti tudi več kot 5 let. Naš predlog belega vina, s katerim lahko pričnete ustvarjati svojo domačo arhivsko klet, je renski rizling. Zorenje v steklenici mu bo dalo še dodatno pestrost in fineso, zato sta obe različici (polsuho in sladko) primerni za nekajletno arhiviranje, hraniti pa ju bo potrebno na 6-10 °C.

Rdeča vina imajo boljši potencial za staranje, saj vsebujejo več antioksidantov. Najprimernejša so tako vina iz cabernet sauvignona, ki imajo več taninov in kislin. Zanimiva formula, za izračun, koliko časa naj hranimo določeno vino je, da je čas hrambe polovica vrednosti cene buteljke. V praksi to pomeni, da vino, za katerega ste odšteli 10 eur, hranite 5 let.

Kako izgleda proces staranja?

Zamašek mora za čas hrambe vselej biti moker, da se ne izsuši – steklenica mora torej ležati. Prostor naj ima čim bolj stalno temperaturo okrog 6-12°C, ker svetloba pospešuje kemične procese, naj bo v prostoru tema. Prav tako steklenic ne premikamo.

Kaj pa veliki trenutek, ko se odločimo, da je napočil čas, da to vino odpremo? Vino je vsekakor potrebno pretočiti v dekanter, pri čemer pazimo, da usedlina ostane v steklenici. Predlagamo, da vino tako pustite več ur, da se prediha, morebitna preostala usedlina pa se čimbolj posede. Zlato pravilo pa je – naj se vam ne mudi. Uživajte v procesu pretakanja, natakanja in seveda tudi v pitju. Pa na zdravje!

O-STA
O-STA

Sorodni članki

Back to top button