Zdravje

Prijaznost pozitivno vpliva na zdravje in upočasnjuje staranje

Nove raziskave kažejo, da prijaznost in vljudnost vplivata na zdravje, hkrati pa lahko upočasnjujeta tudi staranje. Izkazovanje prijaznosti je eno izmed najbolj podcenjenih orodij za dobro počutje, saj mu ne posvečamo dovolj pozornosti. Kaj ugotavljajo nove študije?

Glede na pretekle raziskave ima prijaznost poleg primerne prehrane in telesne vadbe največji vpliv na naše zdravje. S kombinacijo vsega trojega lahko za zdravje naredimo več kot s kakršnokoli dieto ali komercialnim razstrupljanjem. Nova raziskava pa je še nadgradila pretekla dognanja – prijaznost ne prinaša samo boljše volje in boljšega zdravja, temveč lahko tudi dejansko podaljša življenje.

Kako lahko prijaznost upočasni staranje?

Nova študija Univerze v Severni Karolini je potekala v majhnem obsegu in je ni mogoče povsem posploševati ali izsledke ene same raziskave jemati kot svete, vendar se zagotovo vsi strinjamo, da objemi, vljudnost in dobra volja nimajo slabih stranskih učinkov. Upoštevanje rezultatov tako v nobenem primeru ne more škoditi.

zdravje, vljudnost, staranje, daljše življenje, raziskave, DNK, telomeri, osamljenost, tveganje za srčni napad, občutek bližine
Vsak se lahko nauči prijaznosti, ko ti nekaj pride v navado, to namreč delaš podzavestno.

Rezultati so nenazadnje precej presenetljivi. Raziskovalci so zbrali okoli 150 prostovoljcev srednjih let in jih razdelili v tri skupine. Ena skupina je morala opraviti šesttedensko meditativno vadbo, ki je obsegala tedenska urna srečanja in vsakodnevno opravljanje domačih vaj. Druga skupina se je udeležila vadbe meditacije ljubeče prijaznosti, ki spodbuja k odpiranju srca drugim. Tretja skupina je služila kot kontrolna.

Na začetku in koncu eksperimenta so vsem prostovoljcem izmerili dolžino njihovih telomerov. Medtem ko so imele ob koncu vse tri skupine krajše telomere kot ob začetku, je bila največja razlika opazna pri drugi skupini, ki je vadila prijaznost. Že samo šesttedenska vadba ljubeče meditacije je nekoliko upočasnila staranje.

Telomeri so majhne kapice na koncu kromosomov, ki naš DNK ščitijo pred vsakodnevno obrabo. Ker postajajo telomeri s staranjem vedno krajši, so jih raziskovalci uporabili kot indikator staranja.

Raziskava je potekala z majhnim številom udeležencev, ki so bili pripravljeni sodelovati. Rezultati bi lahko bili drugačni, če bi sodelovali skeptiki ali večji vzorec ljudi na daljši rok. Vseeno pa omenimo še nekaj razlogov, zakaj je prijaznost povezana z boljšim zdravjem in s tem z daljšo življenjsko dobo.

zdravje, vljudnost, staranje, daljše življenje, raziskave, DNK, telomeri, osamljenost, tveganje za srčni napad, občutek bližine
Za simbolj prijaznosti veljajo tudi obarvani kamenčki s pozitivnimi sporočili.

Pomanjkanje človeške toplote je lahko usodno

Ne pozabimo, kako nevarna je osamljenost. Številne raziskave kažejo povezave med ravnjo škodljivosti osamljenosti in kajenja. Druge raziskave so pokazale, da neprijazni in hudobni nadrejeni odločilno vplivajo na tveganje za srčni napad njihovih zaposlenih. Oboje kaže na to, da ima obratno stanje pozitivne vplive na zdravje. Prijaznost in občutek bližine prinašata duševno ugodje, hkrati pa pred stresom in vplivom časa fizično ščitita naša telesa. Prijaznost navsezadnje ne more škoditi – poskušajmo biti bolj prijazni in se obkrožati s tistimi, ki so prijazni do nas.

 

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button