Zdravje

V ZDA odobrili prve teste na okužbo s koronavirusom za domačo uporabo

Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) je odobrila uporabo prvih testov na okužbo z novim koronavirusom za domačo uporabo v ZDA. Test bo mogoče kupiti za okoli 30 ameriških dolarjev, rezultat testa pa je znan v okoli 20 minutah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Test je izdelalo podjetje Ellume s sedežem v Kaliforniji s podporo 30 milijonov dolarjev proračunskih sredstev. V januarju 2021 načrtujejo izdelavo treh milijonov testov, v naslednjih mesecih pa še več milijonov.

Vodja FDA Stephen Hahn je izdajo dovoljenja za nujno uporabo testov izpostavil kot pomemben mejnik. Ti testi bodo razširili dostop prebivalcev do testiranj in zmanjšali breme laboratorijev. Gre za antigenski test z odvzemom brisa v nosu. Test pa temelji na metodologiji, ki je podobna testom za nosečnost, poroča AFP.

Po navedbah FDA je pri posameznikih s simptomi okužbe v 96 odstotkih primerov test pravilno ugotovil pozitiven rezultat, v sto odstotkih pa negativen. Pri ljudeh brez simptomov je bil pri pozitivnih rezultatih pravilen v 91 odstotkih, pri negativnih pa v 96 odstotkih. Rezultat testa se pokaže na aplikaciji na pametnem telefonu.

 

 STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button