Kultura

Že 11. mednarodni filmski festival StopTrik vabi s pestrim programom

Enajstič zapovrstjo se bo v Mariboru zgodil StopTrik Mednarodni filmski festival stop animacije. Potekal bo v živo med 29. septembrom in 3. oktobrom.

StopTrik letos s tremi tekmovalnimi sklopi

StopTrik MFF vstopa v drugo dekado. Zato med 29. septembrom in 3. oktobrom 2021 vabi sodelujočo publiko in filmske ustvarjalke in ustvarjalce k ogledu, raziskovanju in razpravi o izjemnem pomenu stop animacije. Ta lahko prenaša in redefinira univerzalne naracije in simbole – temeljne mite v različnih kulturnih kontekstih.

V 2021 nujno potrebujem nove podobe in pripovedne sloge, ki nam lahko olajšajo razumno in proaktivno preiti iz predpandemičnega statusa quo v nove oblike kulturne, politične in družbene organiziranosti, ki jo pogojuje predvsem neposredna bližina podnebne katastrofe.

Letošnji tekmovalni program sestavljajo trije sklopi Mednarodnega tekmovanja stop animacija in eno tekmovanje eksperimentalnih, mešanih tehnik Borderlands. Skupaj si bomo tako ogledale oz. ogledali 60 tekmovalnih animacij, v sekciji Panorama pa 20 filmov umetniškega potenciala.

Izkoristi pester filmski program, delavnice in glasbeno-vizualne dogodke

Rdeča nit tematskega programa so Animirane mitologije, zavrtele se bodo tri retrospektivne selekcije briljantnih zgodovinskih in sodobnih stop animacij ter eksperimentalnih filmov. StopTrik festival se bo začel z oživljanjem neživega in prihodnostjo kuriranih umetniških filmskih vsebin na spletu. Kot vsako leto pa bodo avtorji skozi pogovor osvetlili procese nastajanja animacij.

Pred festivalom bo potekala delavnica stop animacije za otroke. Profesionalna delavnica Workshot pa je postala delavnica oblikovanja koncepta, pisanje scenarija in stop animacije. Svoj pogled boš lahko ostril skozi delavnico filmske kritike, na katero se lahko prijaviš tukaj. Pripravljajo kakovostni filmski program za otroke in mlade, ozvežujočo razstavo Animirane ženske in glasbeno-vizualne večerne dogodke, ki bodo ugajali vsem čutom.

Vstop je prost, število obiskovalk oz. obiskovalcev pa omejeno. Več o programu in dnevnem dogajanju pa najdeš na spletni strani StopTrik.

 Pekarna Magdalenske Mreže
StopTrik

Sorodni članki

Back to top button