Potovanje

Več kot 60 tisoč mladih bo lahko brezplačno potovalo po Evropi

Evropska komisija je včeraj, 6. janurja 2022, objavila rezultate zadnjega kroga prijav za pobudo DiscoverEU, ki je bila objavljena oktobra 2021. Evropska komisija bo v okviru pobude 60.950 mladim v Evropi, starim med 18 in 20 let, omogočila brezplačne vozovnice za potovanje po Evropi.

Pobuda DiscoverEU je namenjena mladim, ki želijo potovati in izkoristiti pravico do prostega gibanja v Evropski uniji. Namenjena je tistim, ki želijo odkrivati evropsko raznolikost, spoznati kulturno bogastvo in zgodovino Evrope ter se povezati z evropskimi državljani.

Uspešni kandidati pobude DiscoverEU bodo med marcem 2022 in februarjem 2023 potovali sami ali v skupini do petih oseb za največ 30 dni. Da bi spodbujali trajnostne oblike potovanja in tako podpirali evropski zeleni dogovor, bodo udeleženci pobude večinoma potovali z vlakom. Za čim večjo dostopnost vseh delov Evropske unije pa lahko uporabijo tudi druga prevozna sredstva, denimo avtobus, trajekt ali izjemoma letalo. Tako bodo lahko sodelovali tudi mladi iz odročnejših predelov ali z otokov.

Zaradi pandemije covida-19 in s pomočjo nove mobilne vozovnice so vsem potnikom na voljo prilagodljive rezervacije. Udeleženci bodo 17. januarja prek družbenega omrežja Instagram v živo sodelovali pri izmenjavi vprašanj in odgovorov glede potovanj.

STAkrog
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button