Zdravje

Je na pohodu nov virus prašičje gripe, ki lahko sproži novo pandemijo?

Nov genotip virusa prašičje gripe, ki so ga znanstveniki potrdili na Kitajskem, ima potencial, da sproži pandemijo, je razvidno iz študije, ki je bila v ponedeljek objavljena v znanstveni reviji PNAS. Genotip virusa ima namreč vse značilnosti kandidata virusa za sprožitev pandemije, opozarjajo znanstveniki.

Novi genotip so poimenovali G4 in je genetsko potomec prašičje gripe H1N1. Tiste, ki se je leta 2009 razširila po celem svetu. Glede na ugotovitve znanstvenikov ima G4 vse značilnosti hitrega prilagajanja. To pa privede tudi do lažje in hitrejše okužbe s tem virusom pri ljudeh.

G4 je namreč zelo kužen, se hitreje kopira v človeških celicah in povzroča hujše simptome kot drugi podobni virusi. Imunost na sezonsko gripo glede na poskuse ne pomaga pri preprečevanju okužbe z G4. Znanstveniki so to med drugim ugotovili z izvajanjem poskusov na dihurjih, ki razvijejo podobne simptome kot ljudje.

Znanstveniki so G4 izolirali, ko so med letoma 2011 in 2018 zbrali več kot 30.000 vzorcev s prašičev v klavnicah in veterinarskih ordinacijah v desetih kitajskih provincah. Skupno jim je uspelo izolirati 179 različnih virusov prašičje gripe. Večina teh je bila novih, ravno G4 pa se je izkazal za prevladujočega po letu 2016.

Po odkritju virusa so vzeli tudi več krvnih vzorcev ljudi. Med delavci, ki delajo s prašiči, so ugotovili, da se je z G4 srečalo 10,4 odstotka ljudi. Med splošno populacijo pa je ta delež glede na raziskavo znaša 4,4 odstotka.

Glede na dosedanje ugotovitve se G4 lahko širi z živali na človeka. Ni pa dokazov, da se je širil tudi med ljudmi. “Skrb vzbuja, da bi lahko človeška okužba z virusom G4 spodbudila dodatno prilagajanje človeku in povečala grožnjo človeške pandemije,” so zapisali v študiji znanstveniki s kitajskega centra za nadzor in preprečevanje bolezni.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button