Zdravje

Začenja se vseslovenska študentska krvodajalska akcija Častim 1/2 litra

V organizaciji Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) se je začela študentska krvodajalska akcija, ki bo tudi letos v prilagojeni obliki potekala cel oktober. Akcija bo potekala v večih krajih po Sloveniji preko sodelovanj s študentskimi organizacijami univerz (ŠOULJ, ŠOUM in ŠOUP), študentskih klubov in Zveze študentskih klubov Slovenije.

V Sloveniji vsak delovni dan potrebujemo od 300 do 350 krvodajalcev, da zadostimo potrebam zdravstva po krvi. Kri zdravega človeka je tako nenadomestljivo zdravilo in izredno dragoceno darilo. Ker pa ima ta tekočina določen rok trajanja in tudi potrebe po krvi se hitro spreminjajo, želi ŠOS z akcijo Častim 1/2 litra v bazo krvodajalcev povabiti čimveč študentov in že med mladimi odraslimi spodbuditi zavedanje o nujnosti pomoči sočloveku. Vsaka četrta oseba bo enkrat v življenju potrebovala darovano kri – to je lahko kdorkoli med nami, tudi mi sami.

Študenti krvodajalci, zaradi vaše varnosti, zaščite zaposlenih in preprečevanja prenosa SARS-CoV-2, bo jesenska krvodajalska akcija Častim 1/2 litra izvedena v prilagojeni obliki. Na odvzem krvi se bo potrebno predhodno telefonsko prijaviti. Po prijavi boste prejeli sms vabilo, v katerem boste naprošeni za povratni klic, da zdravstveno osebje preveri vaše pogoje (ustreznost) in da individualno uskladite termin prihoda.

  • Transfuzijska služba je zaradi pojava koronavirusa uvedla dodatne zaščitne ukrepe, s katerimi zagotavlja varen odvzem in varno kri.
  • Novice Zavoda za transfuzijsko medicino lahko spremljate na spletni strani www.ztm.si.
  • Krvodajalce prosimo, da v primeru kakršnihkoli znakov bolezni, ki bi se pojavili v 14 dneh po odvzemu krvi, pošljejo obvestilo na krvodajalec@ztm.si oziroma pokličejo na ztm.

Dve tradicionalni akciji Častim 1/2 litra letno

Študentska krvodajalska akcija je že tradicionalen projekt Študentske organizacije Slovenije (ŠOS). Študenti tako vsakoletno izvedejo dve tradicionalni krvodajalski akciji (spomladi in jeseni), pod sloganom Častim 1/2 litra!. Na ŠOS so veseli, da od začetka izvajanja projekta do danes število krvodajalcev konstantno narašča.

Seznam terminov in lokacij je objavljen na spletni strani www.castimkri.si.

Vsi študenti, ki lahko darujejo kri, so vabljeni, da se vnovič številčno odzovejo povabilu in častijo rundo, ki rešuje življenja. Študenti, ki jim predlagani termini ne ustrezajo, pa so vabljeni, da se kadarkoli zglasijo na območnih enotah Zavoda RS za transfuzijsko medicino, saj so potrebe po krvi skozi vso leto velike.

Andrej Pirjevec predsednik ŠOS: “V Sloveniji se lahko pohvalimo z visoko pripravljenostjo ljudi za darovanje krvi, kar ima tudi hvalevredno tradicijo – menim, da je delček k temu pripomogla tudi tradicionalna vseslovenska študentska akcija Častim ½ litra. Zelo sem vesel, da se študentje vsako leto številčno odzovejo s takšno željo in voljo pomagati sočloveku na ta plemeniti način: da častijo rundo, ki rešuje življenja.

ŠOS
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button