Znanost

Minerali odkriti na Marsu kažejo na daljšo prisotnost tekoče vode

Minerali, ki jih je na Marsu odkril kitajski rover Zurong, kažejo na to, da je tekoča voda na površini planeta obstala dlje, kot so doslej predvidevali, so v znanstveni reviji Science Advances objavili kitajski znanstveniki.

Analize mineralov, ki jih je opravil robotski rover Zurong med raziskovanjem ravnice Utopia Planitia, kažejo na to, da je voda po površju Marsa tekla še pred 700 milijoni let. Znanstveniki so sicer predvidevali, da je tekoča voda na površju Marsa izginila pred približno tremi milijardami let.

Tla, v katerih je rover Zurong odkril hidrirane minerale, so imela lastnosti, ki so nastale z dvigom gladine podtalnice ali pa so posledica podtalnega taljenja ledu.

Kitajski rover Zurong je na Marsu od 22. maja prejšnjega leta.

V zadnjih letih so podatki orbitalne sonde, ki jo upravlja Evropska vesoljska agencija, odkrili vodo pod ledom južnega pola planeta. Velik del polarnih ledenikov sicer sestoji iz zmrznjenega ogljikovega dioksida.

Na Marsu je skoraj vsa voda ‘ujeta’ v polarnih ledenikih. Majhne sledi vode pa so prisotne tudi v tanki atmosferi planeta. Odkrivanje zalog vode je ključnega pomena za določanje potenciala planeta za življenje, kot tudi zagotavljanje trajnega vira za kakršno koli človeško raziskovanje.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button