Življenjski slog

Se ti zdi, da si vedno vzburjen? Morda imamo odgovor zakaj

Si vzburjen v službi, med predavanji, v trgovini ali pa kar v vsakem trenutku dneva? Čeprav vsi vemo, da je seks odlična zadeva, pa je lahko tako počutje vseeno nekoliko moteče. Beri naprej, da ugotoviš, zakaj si vedno pohoten ali pohotna.

Hormoni

Hormoni močno vplivajo na tvoj libido. Povišan nivo testosterona povzroči vzburjenost, ko pa postaneš vzburjen/a se nivo spet poviša. Tako nastane začaran krog, ki vpliva na povišan spolni nagon.

Hrana, ki viša libido ali afrodizijaki

Čokolada, med in ostrige so vsem znani afrodizijaki. Na tvoj spolni nagon pa naj bi vplivali tudi pistacija, začimbe in razna zelišča (žafran, grško seno in maca).

Alkohol in droge

Čeprav se pod vplivom substanc ponavadi nekoliko težje spravimo k stvari, pa te vseeno povzročijo, da boš hitreje vzburjen/a in pripravljen/a za stvar.

pohoten, pohotna, spolni nagon, vzburjenost, libido, seks, zakaj sem vedno vzburjen, vzburjen
Zaradi alkohola boš nekoliko bolj sproščen in pogumen, zato boš hitreje vzburjen.

Nova ljubezenska energija

Če si na novo zaljubljen/a, so morda za tvojo vzburjenost kriva čustva. Lahko gre le za novo ljubezensko energijo, ali pa si ves čas pohoten oz. pohotna, ker iščeš povezanost, ki jo dobiš s fizičnimi dotiki in seksom.

Hiperseksualnost

Motnjo hiperseksualnosti ali zasvojenost s seksom je težko definirati, saj ima vsak drugačen libido. Hiperseksualnost je sicer redka in velikokrat omejena na moške, vseeno pa lahko doleti tudi ženske.

Ženske: menstrualni cikel

Ker tvoji hormoni med menstruaciji podivjajo, si lahko v teh dneh bolj vzburjena. Lahko se ti libido poveča sredi cikla ali pa v času ovulacije. Pred pričetkom cikla se tvoje medenično področje napolni s krvjo, zato je bolj občutljivo, ti pa tudi bolj pohotna.

Ženske: poln mehur

Ja, poln mehur te lahko vzburi. Tvoji organi (vagina, klitoris in sečnice) so stisnjeni skupaj, zato mehur pritiska na občutljiva področja.

Moški: pogosta masturbacija

Zaradi pogoste masturbacije je lahko vsakdo bolj pohoten. Vseeno pa raziskave kažejo, da moški nekoliko več mislijo na seks in se morda več samozadovoljujejo. Te raziskave so narejene na majhnih vzorcih, zato niso nujno reprezentativni za celotno populacijo. Vseeno pa velja, da te več masturbacije hitreje vzburi.

pohoten, pohotna, spolni nagon, vzburjenost, libido, seks, zakaj sem vedno vzburjen, vzburjen
Več masturbacije = večja vzburjenost

Moški: konstanten kontakt in ribanje hlač

Ker penisi visijo izven telesa, se lažje dotikajo in drgnejo ob spodnjice. Za nekatere je že lahen dotik dovolj, da doživijo vzburjenost.

Kako pogosto moraš biti vzburjen/a, da je pa to že preveč?

Dobra novica je, da je visok libido popolnoma normalen. Nanj vplivajo mnogi biološki, psihološki in sociološki faktorji. Vsak je drugačen, zato ni univerzalnega recepta, kdaj je preveč res preveč. Če se ti zdi, da te seksualne potrebe motijo pri vsakdanjem življenju, pa je morda pravi čas, da se obrneš na zdravnika.

Pri pogosti vzburjenosti si lahko pomagaš na različne načine. Pogosto seksaj. Morda ti bo ustrezala telovadba, masturbacija ali pa nov hobi, ki bo zaposlil tvoje misli. Poskusiš lahko tudi z meditacijo. Če si v razmerju, pa je dobro, da se vprašaš ali v njem uživaš in si potešen/a. Mogoče pa je pravi odgovor prekinitev razmerja.

 

DOSTOP.si / UJ
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button