Kulsko

Na ZOT prišlo 315 tabornikov

Mladi taborniki so preizkušali svoje znanje na Zimskem orientacijskem tekmovanju.

Kot narekuje slovenska taborniška tradicija, so se tudi letos zbrali taborniki in tabornice iz vse Slovenije, da preizkusijo svoje orientacijske veščine na Zimskem orientacijskem tekmovanju (ZOT).

Taborniško društvo Rod XI. SNOUB Miloša Zidanška iz Maribora vsako leto organizira Zimsko orientacijsko tekmovanje, ki spada med najstarejša tovrstna taborniška tekmovanja. Znanje orientiranja v naravi je močno povezano s šolskimi predmeti, kot so geografija, matematika in biologija, zato sta medpredmetno povezovanje in dobro poznavanje teh predmetov pri orientaciji ključnega pomena, dobra telesna kondicija pa pripomore k prehodu proge v ustreznem času.

Letošnji ZOT se je odvil 25. in 26. januarja v Slovenski Bistrici na 2. osnovni šoli Slovenska Bistrica.

Novost letošnjega ZOT-a je bila promocijska skladba z naslovom Taborniška izpod ustvarjalnih rok Bande Nejko in prijatelji, ki je tabornike že v naprej pripravila na progo, ki jih je čakala, hkrati pa poetično opisala nekaj najbolj posebnih vidikov taborniškega življenja.

Morda je prav Taborniška bila razlog za veliko število tekmovalcev – kar 315 tabornikov iz vse Slovenije se je pomerilo v različnih disciplinah, začenši s teoretičnim delom v petek zvečer, kjer so reševali naloge iz taborniških znanj in vrisovali točke na zemljevid, spremljalo pa ga je tradicionalno druženje ob karaokah, na katerih so taborniki povadili še svoje pevske veščine.

V soboto ob sedmih zjutraj pa so se tekmovalci odpravili na progo, dolgo približno 10 km, kjer so se preizkusili v praktičnem delu tekmovanja. Na progi so tekmovalci s pomočjo zemljevida in kompasa poiskali kontrolne točke, kjer so nato opravljali različne preizkušnje, od signaliziranja kratkega besedila do risanja skice terena, na katerem se nahajajo.

Večina ekip je bila na progi okoli 5 ur, seveda pa so v zameno za trud in prehojene kilometre dobili neprecenljivo izkušnjo, toplo kosilo in tisti najboljši tudi sponzorske nagrade. Posebno nagrado za najbolje uvrščeno taborniško društvo na tekmovanju je prejel Rod Srnjak iz Logatca.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGAriela HERČEK
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=660Rod XI. SNOUB
https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGRod XI. SNOUB

Sorodni članki

Back to top button