Življenjski slogZnanost

Zakaj so nekateri ljudje žgečkljivi, drugi pa ne?

Če si žgečkljiv, potem poznaš tisti čuden občutek užitka, presenečenja in nelagodja, ko nekdo najde tvoje žgečkljive točke. Ampak, ali si opazil, da nekateri ljudje niso žgečkljivi? In da nekateri uživajo v žgečkanju, drugi pa ga sovražijo? Dobre novice: vse to je normalno.

Kot pri vsakem čutnem doživetju, imajo ljudje različne ravni občutljivosti na dotik in žgečkanje. Presenetljivo vplivata na to, ali ti je žgečkanje prijetno ali mučno, tvoje razpoloženje in tvoje dosedanje izkušnje z žgečkanjem.

Kaj povzroča žgečkanje?

Vsakič, ko te nekdo žgečka, se sproži verižna reakcija, ki vključuje tvoje možgane in tvoj občutek za dotik. Najprej se aktivirajo živčni končiči v naši koži za bolečino in senzorni receptorji, ki so občutljivi na rahel dotik in pritisk. Od tam se signali pošljejo v somatosenzorično skorjo v možganih, kjer identificiraš ta dotik. Preko limbičnih struktur v možganih, možgani obdelajo, kako se počutiš.

Nato te možgani refleksno nasmejijo. Smeh se obdeluje skozi hipotalamus, prevodnik med razpoloženjem in somatskimi odzivi. Mali možgani na zadnji strani možganov izjemno koordinirajo vse te odzive (in vse senzorične in gibalne procese možganov).

Če si eden tistih, ki se začnejo smejati že preden se te nekdo dotakne, se verjetno sprašuješ, kaj se dogaja. Gre za presenečenje in pričakovanje – ter kontekst. Tak smeh se pogosto zgodi z nekom, ki ga dobro poznaš, ne s popolnim neznancem.

žgečkanje, smeh, perje, raziskave
Reakcija na perje, ki komajda podrsa tvoje stopalo, je zaščitna.

Ali se lahko žgečkaš sam?

Da bi občutil žgečkljiv občutek, mora biti prisoten element presenečenja – in to lahko zagotovi samo druga oseba. Številne študije kažejo, da se počutimo žgečkljive samo, ko to počne nekdo drug, ker naši možgani ne morejo napovedati, kakšen občutek prihaja.

Zanimivo dejstvo: Evolucijska točka občutenja in reagiranja na perje, ki komajda podrsa tvoje stopalo, je zaščitna. Biti zelo odziven na tako rahle občutke je bilo prilagodljivo, ker so to področja, ki jih moramo zaščititi pred poškodbami.

Zakaj so samo nekateri žgečkljivi?

To je ena od nerazrešenih skrivnosti telesa. Čeprav znanstveniki niso prepričani, zakaj so nekateri ljudje veliko bolj nagnjeni k žgečkljivosti kot drugi, vedo, da trenutno razpoloženje vpliva na to, kako žgečkljiva je oseba v določenem trenutku.

Veliko je torej odvisno od razpoloženja. Ko smo mirni in sproščeni, naše telo morda interpretira žgečkanje kot prijetno, vendar temu ni tako, ko smo jezni ali pod stresom. Ko smo pod stresom, smo bolj pozorni in odzivni na informacije, ki prihajajo skozi naša čutila, kar pomeni, da lahko žgečkanje postane neprijetno.

žgeščanje, oče, otrok, smeh
Če so tvoji možgani povezali žgečkanje z negativnim ali stresnim dogodkom, lahko žgečkanje sproži tesnobo ali paniko.

Tvoja celotna narava igra pomembno vlogo. Si nasmejan in se pogosto smejiš? Potem si morda bolj dovzeten za žgečkljivost. V študiji iz leta 1990, so izsledki pokazali, da so ljudje, ki so nagnjeni k smehu, verjetneje žgečkljivi.

A ne pozabi, ljubeč in soglasen dotik je bistven za zdrave odnose. Kljub temu pa ima dotikanje nekoga na način, ki mu ni prijeten, nasproten učinek in lahko sčasoma omaje odnose, zato bodi previden.

DOSTOP.si / RK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button