NoviceZdravje

Z rdečimi baloni na oknih ob mednarodnem dnevu redkih bolezni

Že od leta 2015 ob mednarodnem dnevu redkih bolezni, zadnjem dnevu februarja, Zavod 13 pozove ljudi, naj se jim pridružijo na poti k premagovanju predsodkov na pohodu z rdečimi baloni. Zaradi trenutnih razmer letos pozivajo k izražanju podpore z nalepljenimi rdečimi baloni na oknih po vsej Sloveniji in tudi drugod. 

Podporo lahko tokrat torej izraziš tako, da narišeš ali izdelaš svoj rdeč balon. Med 25. februarjem in 4. marcem ga prilepi na okno, kjer ga bodo videli tudi drugi ter tako izrazi podporo posebnim otrokom in njihovim družinam.

Petra Greiner, direktorica Zavoda 13, pravi: »Našega in tudi vašega Mednarodnega pohoda z rdečimi baloni zaradi vseh ukrepov tudi letos nismo organizirali v živo, vendar bomo ostali povezani na drugačen način. Vsi rdeči baloni na oknih bodo vsem posebnim družinam sporočali, da niso sami in da se duh sprejemanja širi med nami tudi v teh časih.« Rdeč balon simbolizira upanje in ljubezen ter označuje posebne otroke v družbi.

Mednarodni dan redkih bolezni je prav tako redki 29. februar

Letos so posebej naslovili posebne očete. Zanje so pripravili prav poseben video posnetek, da bi jim bil v podporo, v pomoč in da bi ostali neomajni, kot znajo biti le oni. Ob tem se je oglasil tudi izjemni slovenski igralec Boris Cavazza. Med drugim jim je sporočil: »Že res, da si se ob novici, da imaš posebnega otroka, počutil prestrašenega in zbeganega, morda si bil tudi jezen. A vedi, da bo tvoj otrok iz tebe izvabil najboljše, čudovitost, za katero nisi niti vedel, da jo nosiš v sebi.« Video posnetek si lahko ogledate na povezavi.

Evropska organizacija za redke bolezni je za mednarodni dan redkih bolezni razglasila 29. februar. S tem redkim datumom so želeli javnost spomniti na številne redke bolezni in težave, s katerimi se spopadajo bolniki. Redkih bolezni je med 5000 in 8000, prizadenejo pa približno šest do osem odstotkov ljudi po svetu. Zavod 13 je pri organizaciji dogodka podprla tudi Zavarovalnica Triglav.

Zavod 13
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button