Novice

Potres v Turčiji in Siriji terjal več kot 5000 ljudi, najmanj 20 tisoč ranjenih

Reševalci v Turčiji in Siriji po ponedeljkovem uničujočem potresu ob nizkih temperaturah in močnem deževju med ruševinami več tisoč stavb nadaljujejo iskanje preživelih. Po zadnjih podatkih turških oblasti do 11. ure je umrlo več kot 5000 ljudi, najmanj 20 tisoč je ranjenih, poročajo tuje tiskovne agencije.

Tla se tresejo tudi danes

Tla so se prvič stresla včeraj ob 4.17 po lokalnem času z magnitudo 7,8. Žarišče je bilo blizu turškega mesta Gaziantep, 60 kilometrov od meje s Sirijo, globina potresa je bila približno 18 kilometrov. Tresljaje je bilo čutiti na Cipru, v Libanonu in Egiptu, seizmologi pa so jih zabeležili celo na Grenlandiji.

Sledilo je več deset popotresnih sunkov, preden se je čez štiri ure zgodil nov potres z magnitudo 7,5. Žarišče je imel prav tako na jugovzhodu Turčije, štiri kilometre jugovzhodno od mesta Ekinozu na globini deset kilometrov. Danes zgodaj zjutraj pa so iz osrednje Turčije poročali o novem potresu z magnitudo 5,5 v bližini mesta Golbasi, poroča britanski BBC.

Ponekod je včeraj na območju močno deževalo in snežilo, znižane temperature pa so dodatno oteževale delo reševalcev, kot tudi razmere za prizadete prebivalce, ki so ostali brez strehe nad glavo.

Številni so še ujeti pod ruševinami

Po zadnjih podatkih se je število žrtev v Turčiji povečalo na najmanj 3419, število ranjenih pa na 20,534, je sporočila državna agencija za izredne razmere. Medtem je v Siriji umrlo najmanj 1602 ljudi, ranjenih pa je več kot 3400 ljudi.

Svetovna zdravstvena organizacija opozarja, da bi se lahko število smrtnih žrtev še povečalo, saj so številni še vedno ujeti pod ruševinami. Turške in sirske ekipe za odzivanje na nesreče poročajo, da je bilo v več mestih porušenih več kot 5600 stavb, vključno s številnimi večnadstropnimi stanovanjskimi bloki, v katerih so ob prvem potresu spali prebivalci.

Po poročanju turške tiskovne agencije Anadolu so v Turčiji iz ruševin več tisoč stavb rešili več kot 7800 ljudi, je sporočila vlada.

Turški državni organ za upravljanje nesreč in izrednih razmer (AFAD) je sporočil, da je v prizadete regije že prispelo več kot 2600 reševalcev iz 65 držav. Skupaj pa je bilo dostavljenih več kot 300.000 odej in 4100 šotorov.

Turčija leži na enem najbolj potresno aktivnih območij na svetu. Ko je turško regijo Duzce leta 1999 prizadel potres z magnitudo 7,4, je umrlo več kot 17.000 ljudi.

STA
Twitter

Sorodni članki

Back to top button