IzobraževanjeNovice

Informativni dnevi 2023: Maribor znova obiskali dijaki

Informativni dnevi so nazaj! Maribor je znova doživel prihod dijakov, ki so preplavili ulice, da bi obiskali svojo bodočo izobraževalno ustanovo in pridobili čimveč informacij.

Informativni dnevi 2023 so mimo in letos so potekali popolnoma brez zadržkov. In še boljše, znova v živo! Tako so Maribor v petek in soboto preplavile skupine dijakov, ki so se v pričakovanju novih informacij odpravili na obisk željenih fakultet.

Za pusta hrusta na informativne

Letošnji informativni dnevi so po dolgem času znova potekali v živo – no, vsaj večinski del. Dijaki so se tako že ob prihodu seznanili s stavbo, ki bo (mogoče) njihova stalnica naslednje tri do pet let. Fakultete, njihovi profesorji in tutorji pa so bili znova veseli, da so lahko v živo spoznali morebitne bodoče študente.

Letošnja posebnost je bil klepet ob kavi, ki je dijakom nudil pogovore s trenutnimi študenti. Brez profesorjev, seveda. Tako so lahko s prve roke izvedeli, kako potekajo stvari na izbrani fakulteti ter si že vnaprej ustvarili sliko, kaj jih morebiti čaka v prihodnosti.

Zvok dijakov je znova napolnil prostore fakultet, saj so informativni dnevi po dolgem času potekali v živo.

Kaj čaka bodoče študente?

Po podatkih STA je letos za študente univerzitetnih študijskih programov razpisanih 19.792 vpisnih mest. Dijake, ki se želijo vpisati na višje šole, pa čaka 11.800 vpisnih mest. 17. februar pa ni samo datum začetka informativnih dni ampak tudi pomemben datum za vse bodoče študente. Na ta dan se je namreč odprl prvi prijavni rok za slovenske in EU državljane za vpis v 1. letnik. Ta bo trajal vse do 20. marca 2023.

Dijaki (bodoči študenti) so imeli priložnost, da s pve roke izvejo, kako poteka študi na njihovi željeni fakulteti.

Kaj je še dogajalo?

Poleg obiska fakultet je Univerza v Mariboru nudila tudi pester popoldanski program aktivnosti, ki pa so potekale na daljavo. Na njem so se dijaki lahko seznanili s Študentskim središčem UM, Kariernim centrom UM, predstavila pa sta se še Univerzitetna knjižnica Maribor in Študentski svet Univerze v Mariboru. Tudi za dijake s posebnimi potrebami je poskrbljeno: Društvo študentov invalidov Slovenije (DŠIS) namreč organizira še dodaten sestanek na Zoomu, ki bo potekal 22. februarja 2023 ob 17. uri.

Univerza v Mariboru je poskrbela tudi za pester program na daljavo, ki je ponujal številne dodatne informacije.

Študentski domovi se predstavijo

Študentski dom – “home away from home”, ali tvoj drugi dom v času študija. Tudi tukaj so imeli dijaki možnost, da se udeležijo online predstavitve o življenju v teh “svetih” ustanovah. Nekateri študentski domovi Univerze v Mariboru so bili odprti za ogled. Dijaki so se imeli priložnost sprehoditi skozi hodnike, kjer so živeli, obupovali, uspevali in žurali študenti številnih generacij pred njimi.

Dijake, zdaj polne odtisov in informacija, čaka najpomembnejša odločitev – kam bodo šli naprej?

Marina BAJIĆ
Marcel VRBNJAK
ikona snemalec Nejc VEHOVEC

Marina Bajić

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button