Novice

Nemški minister za zdravje meni, da bi bila v vročini siesta dobrodoša

Nemški minister za zdravje Karl Lauterbach je včeraj ocenil, da bi bila uvedba popoldanskega počitka ob delavnikih po vzoru sieste, ki jo poznajo predvsem v južnoevropskih državah, smiselna iz zdravstvenih razlogov, kadar je zelo vroče. Nemčija se je sicer izognila vročinskemu valu, s katerim se v teh dneh sooča velik del Evrope.

“To vsekakor ni slab predlog. Z medicinskega vidika je vsekakor smiseln za številne poklice,” je na Twitterju o predlogu, da bi siesta postala del nemškega delovnika, zapisal Lauterbach. Dodal je, da se vlada v to vprašanje ne bo vtikala, temveč bo prepuščeno delavcem in delodajalcem.

Možnost prakticiranja popoldanskega počitka ob delavnikih je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa komentiral tudi predsednik Zveznega združenja zdravnikov nemških javnih zdravstvenih zavodov (BVÖGD) Johannes Niessen.

“V vročini bi se morali zgledovati po metodah južnoevropskih držav – v poletnih mesecih bi morali sprejeti koncept zgodnjega vstajanja, jutranjega produktivnega dela in opoldanske sieste,” je povedal za nemško medijsko skupino Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

“V hudi vročini ljudje niso tako učinkoviti kot običajno. Zaradi slabega spanca in pomanjkanja nočnega hlajenja se poleg tega pojavijo težave s koncentracijo. Zahtevno delo je zato treba opravljati v zgodnjih jutranjih urah,” je dodal Niessen.

Siesta, ko ljudje ob najbolj vročih urah dneva počivajo, je običajna praksa v številnih južnoevropskih državah, kot sta denimo Španija in Portugalska.

STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button