Novice

Arsenovič ostaja, v Celju se poslavlja Šrot – kakšen je izkupiček lokalnih volitev?

Nedeljski drugi krog lokalnih volitev je prinesel župana še v 47 občinah, od tega šestih mestnih. V slednjih sta slavila dva aktualna župana mestnih občin, med drugim je stolček uspelo obdržati mariborskemu županu Saši Arsenoviču. Največje presenečenje pa je drugi krog prinesel v Celju, kjer se s čela občine po 24 letih poslavlja Bojan Šrot.

Franc Kangler ni uspel premagati Arsenoviča

Županski položaj v Mestni občini Maribor je v drugem krogu uspelo obdržati dosedanjemu županu Arsenoviču. Po delnih neuradnih izidih z 61 odstotki podpore je Saša Arsenovič dobil še drugi mandat na čelu občine. “Prepričan sem, da so volivci prepoznali, da mislimo resno, da delamo hitro in učinkovito, tako da bo na koncu bolje za vse,” je povedal v prvi izjavi po objavi izidov.

Protikandidat Franc Kangler, ki je županoval že med letoma 2006 in 2012, je prejel 39 odstotkov podpore. Voljo ljudstva je treba spoštovati, rezultat bo sprejel, je dejal. Kljub razočaranju napoveduje, da ostaja v politiki, rezultat pa pripisuje polarizaciji družbe.

Po 24 letih bo Šrota zamenjal Matija Kovač

Za največje presenečenje nedeljskega drugega kroga lokalnih volitev pa so poskrbeli volivci v Celju. Po 24 letih se namreč s celjskega prestola poslavlja Bojan Šrot, saj se je s 57,8 odstotki podpore na županski stolček zanesljivo zavihtel Matija Kovač. Šrot je medtem prejel 42,2 odstotka glasov.

Kovač je v prvem odzivu dejal, da je presenečen nad visokim deležem podpore, ki so mu jo namenili občani. Po njegovem mnenju so dali jasen znak, da je čas za spremembe. Tudi Šrot je v prvem odzivu ocenil, da so si ljudje očitno zaželeli sprememb. Prepričan pa je, da za sabo pušča odlično dediščino.

Za spremembo so se volivci odločili tudi v Mestni občini Nova Gorica, kjer so štiriletni mandat s 55,9-odstotno podporo podelili Samu Turelu. Dosedanji župan Klemen Miklavič pa je po delnih neuradnih rezultatih dobil 44,1 odstotka glasov.

V Kranju sprememb na čelu občine ne bo. Volivci so drugi zaporedni mandat pričakovano namenili dosedanjemu županu Matjažu Rakovcu, ki je prepričljivo slavil s skoraj 71 odstotki glasov volivcev. Njegov protikandidat Ivo Bajec je prejel 29 odstotkov glasov.

Sodelovanje napovedujeta tudi oba kandidata, ki sta se pomerila za stolček na čelu Murske Sobote. Slavil je Damjan Anželj s 64,8 odstotki podpore, Mešič pa je dobil 35,2 odstotka glasov. V Krškem je s 55,2 odstotka podpore zmagal Janez Kerin. Dušan Šiško, njegov protikandidat, je prejel 44,8 odstotka glasov.

Med 212 občinami le 29 županj, najstarejšega župana imajo s 76. leti v Brdih

Med župani 47 slovenskih občin, ki so bili izvoljeni v včerajšnjem drugem krogu lokalnih volitev, je 41 moških in šest žensk. V prihodnjem štiriletnem mandatu bodo tako županje vodile 29 občin, kar je dobrih 13 odstotkov vseh.

Med novoizvoljenimi župani je najstarejši 76-letni Franc Mužič, “večni” župan občine Brda, ki bo nastopil že osmi mandat. Najmlajši župan je Denis Tamaško, ki bo z 29 leti prevzel vodenje občine Hodoš. Skupno je 11 županov starih 35 let ali manj, več kot 70 let pa jih šteje le šest.

Je pa v Središču ob Dravi drugi krog lokalnih volitev zaznamoval tesen izid. Po delnih neuradnih izidih je razlika med kandidatoma le en glas. Aktualnega župana Jurija Borka je podprlo 577 volivcev oziroma 49,96 odstotka volivcev, njegovemu protikandidatu Toniju Jelovici pa je glas zaupalo 578 oz. 50,04 odstotka volivcev.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button