Kultura

V 2020 v slovenskih kinih šest celovečercev in zagon slovenskega Imdb

V letošnjem letu si bo v kinih mogoče ogledati pet slovenskih igranih celovečercev in en dokumentarec, priložnostno pa tudi deset kratkih filmov. Slovenski filmski center (SFC) bo letos ustanovil digitalno bazo in dvorano slovenskih filmov.

Distribucijsko leto je v začetku januarja uvedel film Damjana Kozoleta Polsestra, ki predstavi zgodbo o odtujenih polsestrah. Konec januarja bo na ogled politična drama z elementi trilerja režiserja Andreja Košaka Vsi proti vsem. Film je postavljen v izmišljeni kraj Rovte pod idiličnimi Alpami, govori pa o politiki, volilnih prevarah in razkrajanju moralnih vrednot.

Poleg odličnih slovenskih filmov se nam v 2020 obeta tudi slovenski Imdb in zagon Dvorane slovenskih filmov.

V drugi polovici februarja v kina prihaja novi celovečerec režiserja Martina Turka z naslovom Ne pozabi dihati.  Celovečerec prinaša zgodbo o dveh bratih, katerih odnos se zaplete. Ko se starejši brat Peter zaplete v nenadno, strastno ljubezensko razmerje z vrstnico Sonjo.

Med novimi slovenskimi filmi, ki jih bo mogoče videti še letos. Sta tudi Zastoj po scenariju in v režiji Vinka Möderndorferja. Kakor tudi Nekoč so bili ljudje v režiji Gorana Vojnovića. Möderndorferjev film pripoveduje o srečanju dveh zakonskih parov z različnih polov družbene lestvice, ki ju v eni noči združita nesreča in tragični dogodek. V filmu Nekoč so bili ljudje pa bo predstavljena zgodba begunca Vučka in migranta Lea, ki nehote postaneta krojilca usode podobno nesrečnih ljudi.

V marcu na platna slovenskih kinematografov prihaja tudi dokumentarni film o nekdanji pripadnici camorre Christini Pinto z naslovom Hči camorre v režiji Siniše Gačića. Christina Pinto je bila kot mladoletnica obsojena na 25 let zapora zaradi uboja treh ljudi. V dokumentarcu bodo gledalci spremljali njen povratek v vsakodnevno življenje po prestani kazni.

Nadaljevanje filma Babica gre na jug

Leta 2020 bodo začeli snemati štiri nove celovečerne igrane filme. Režiser Vinci Vogue Anžlovar, ki se je v slovensko kinematografijo zapisal s kultnim filmom Babica gre na jug, se bo po skoraj 30 letih poleti lotil snemanja njegovega nadaljevanja, celovečerca Dedek gre na jug. V njem se bosta na pot podala starejša glasbenika, ki iščeta nekdanjo ljubico, na svojem potovanju pa bosta spoznala nadobudnega mladega pevca.

Prav tako poleti bo s snemanjem celovečernega prvenca, mladinskega filma Vesolje med nami začela režiserka Rahela Jagrič Pirc, režiser Miha Hočevar pa bo spomladi začel snemati celovečerec Skriti ljudje. Jesen pa bo čas, ko bo Marko Šantić začel s snemanjem filma Zbudi me, ki bo tematizira porast islamofobije v Sloveniji in strah, ki sta se s tem prikradla v vsakdan.

Obeta se nam slovenski Imdb in dvorana slovenskih filmov

Pri SFC želijo letos povečati dostopnost slovenskega filma, zato bodo zagnali slovenski Imdb, poimenovan Baza slovenskega filma. Gre za prvo nacionalno spletno platformo, na kateri so dostopne informacije o slovenski filmografiji od njenih začetkov do danes.

V sodelovanju s Kolosejem pa bodo uvedli tudi Dvorano slovenskega filma, kjer bodo na sporedu slovenski filmi novejše pa tudi starejše produkcije. V dvorani bo prvi na sporedu film Jebiga iz leta 2000.

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button