Kultura

Žirija izbrala pet nominirancev za večernico

Petčlanska žirija, ki ji predseduje dr. Igor Saksida, je izbrala pet finalistov za večernico, nagrado Večera za najboljše otroško in mladinsko izvirno leposlovno delo, ki je izšlo lani. Za večernico, ki jo Večer podeljuje že triindvajseto leto, so nominirani: Andrej E. Skubic, Igor Karlovšek, Feri Lainšček, Vinko Möderndorfer in Janja Vidmar.

Finaliste za večernico za preteklo založniško leto je izbrala petčlanska žirija – predsednik dr. Igor Saksida in članice Darka Tancer Kajnih, Kaja Bucik Vavpetič, dr. Dragica Haramija in Petra Vidali. 

Nominirana dela za večernico 2018 so:

  • Andrej E. Skubic: Babi nima več telefona (Mladinska knjiga)
  • Igor Karlovšek: Preživetje (založba Miš)
  • Feri Lainšček: Ne (založba Litera)
  • Vinko Möderndorfer: Jaz sem Andrej (Mladinska knjiga)
  • Janja Vidmar: Črna vrana (Mladinska knjiga)

Predsednik žirije dr. Igor Saksida je ob letošnjem izboru del za večernico povedal:

“Letošnji seznam del, ki so se potegovala za nagrado Večernica, dokazuje, da je slovenska mladinska književnost kakovostna in raznovrstna. Tako v ožjem izboru kot med finalisti najdemo besedila za različne starosti naslovnikov (od pripovedi za mlajše bralce do naslovniško presežnega dela za mlade in odrasle), hkrati so se v jagodni izbor uvrstili zbirka pesmi, pustolovska pripoved, problemski roman, humorni besedili o odraščanju, spoznavanju prijateljstva ter ljubezni in spolnosti. Posebej velja poudariti, da se je žirija o vsakem delu, ki je bilo uvrščeno v širši izbor najboljših besedil (bilo jih je 14), temeljito pogovorila in ga kritično ovrednotila, tako da je odločitev za pet finalistov soglasna.”

Žirija bo izmed petih nominiranih izbrala nagrajenko ali nagrajenca, nagrada pa bo podeljena v četrtek, 19. septembra 2019, v Murski Soboti v okviru srečanja mladinskih pisateljev Oko besede.

 

 Častnik Večer
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button