Tehnologija

Evropska civilna iniciativa pričela zbirati podpise proti škodljivim vlipom 5G

Začelo se je zbiranje podpisov v okviru evropske civilne iniciative (ECI) proti možnim škodljivim vplivom tehnologije 5G na zdravje in naravo. Cilj je v enem letu zbrati milijon podpisov, kar bi avtomatično pomenilo obravnavo problematike s strani Evropske komisije in Evropskega parlamenta, so sporočili iz gibanja Zdrava družba.

Iniciativo Stop 5G je pripravilo gibanje Europeans for Safe Connections (Evropejci za varne povezave). Gre za koalicijo nacionalnih in mednarodnih organizacij, ki opozarjajo na škodljive posledice sodobnih komunikacijskih tehnologij.

Na spletni strani iniciative, preko katere lahko Evropejke in Evropejci oddajo svoj glas, organizatorji med drugim opozarjajo na škodljive učinke tehnologije 5G na zdravje in naravo.

“Sevanje škoduje ljudem, živalskemu in rastlinskemu svetu. Trenutne mejne vrednosti izpostavljenosti ne zagotavljajo zadostne zaščite, zlasti za ranljive skupine ljudi (kot so otroci, nosečnice, bolniki, starejši), živali, opraševalne žuželke in rastline,” je zapisano na spletni strani.

Opozarjajo tudi na vidik zasebnosti. “5G omogoča množično zbiranje podatkov in nadzor s pomočjo povezanih predmetov. To bo povečalo tveganje kibernetskega kriminala, uhajanja podatkov, kraje, preprodaje in zlorabe umetne inteligence,” so poudarili.

V Sloveniji pri zbiranju podpisov sodeluje civilnodružbeno gibanje Zdrava družba, ki je sredi februarja začela tudi z zbiranjem podpisov podpore volivcev za nastop na volitvah v DZ.

V okviru iniciative želijo v Sloveniji zbrati vsaj 5700 podpisov. Kot so pojasnili v sporočilu za javnost, gre za nadaljevanje lokalnih iniciativ, kot je bilo slovensko Gibanje za človeku prijazno tehnologijo.

Uvajanje tehnologije 5G sicer že dlje časa razdvaja javnost. Medtem ko imajo nekateri iz različnih razlogov do te tehnologije pomisleke in zadržke, pa spet drugi izpostavljajo prednosti, ki jih 5G prinaša tako splošnim uporabnikom kot tudi gospodarstvu.

STA
Arhiv DOSTOP.si

 

Sorodni članki

Back to top button