Tehnologija

Teorije zarote o 5G so le še ene izmed mnogih teorij o novih tehnologijah

Teorije zarote, ki se osredotočajo na nove tehnologije, niso nič novega. Ljudje so bili že v 50-ih letih prejšnjega stoletja na smrt prestrašeni, ko se je pojavil radio in radijski valovi. Podobno se inovacij in nevidnih sovražnikov ljudje bojimo še danes.

Mnogi verjamejo, da je 5G eden večjih sovražnikov današnjega časa. Nekatere države so s podpisom aktov zaradi pomislekov o varnosti onemogočile kitajskemu tehnološkemu velikanu Huaweiu, da priskrbi infrastukturo za postavitev omrežja 5G. Aktivisti opozarjajo tudi na ekološko ceno, ki jo bo zahtevala nova infrastruktura. Potem pa so tukaj še zagovorniki 101 teorije zarote o 5G.

Teorije zarote se gibljejo od manj do bolj za lase prevlečenih zgodb. Recimo, da 5G stolpi šibijo naš imunski sistem, zaradi česar smo bolj dojemljivi za COVID-19. Ali pa da omrežje kar direktno prenaša virus na človeka.

Strah pred nevidnimi žarki ni nov

Elektromagnetni valovi, visokonapetostni vodi, radio, radarji, vetrne turbine in wifi modemi je le peščica razlogov, ki jih zagovorniki teorij zarote pripisujejo levkemiji, neplodnosti in avtizmu. Znanost ni dokazala nobene podobne teorije zarote.

Preden se tudi tebe polasti strah, premisli, kaj veš o valovih. Človeško oko lahko zazna svetlobo, ki pa predstavlja le majhen spekter elektromagnetnega sevanja v vesolju. Tega določa valovna dolžina: ljudje npr. vidimo vijolično barvo, če je valovna dolžina 400 nanometrov, če pa je ta manjša, dobimo ultravijolično svetlobo, ki pa je ljudje ne zaznamo. Obstaja še mnogo različnih tipov sevanja, ki potujejo z različno valovno dolžino.

Kratka zgodovina tehnoloških teorij zarote

Strah se je prvič pojavil tik po 2. svetovni vojni. V Vzhodni Evropi se je pojavila epidemija “bolezni radijskih valov”. Radii in radarji naj bi povzročali omedlevico, glavobole in težave s spanjem. Danes je to znano kot elektromagnetna hipersenzitivnost in ni uradna bolezen.

teorije zarote, teorij zarote, elektromagnetno sevanje, elektromagnetnega sevanja, znanstveniki, znanost, 5G povzroča koronavirus, teorije zarote o 5G, 5G
V 50-ih letih prejšnjega stoletja so verjeli, da zdravju škodujejo radio in radarji.

Leta 1979 so se prvič pojavili pomisleki, da elektromagnetno sevanje povzroča raka. Znanstveni članek, ki jih je sprožil, je bil kasneje še večkrat pod drobnogledom raziskav, ki nikoli niso našle zadostnih dokazov za potrditev teorije.

V 80-ih so mediji ob pojavu mikrovalovk razširili javni strah pred elektromagnetnim sevanjem. Mikrovalovke naj bi povzročale raka in uničevale hranilne snovi v hrani, čeprav današnje študije kažejo, da naprave v dobrem stanju niso škodljive človeku.

Dolgoročne učinke elektromagnetnega sevanja je Mednarodna agencija za raziskave raka leta 2011 označila kot “mogoče rakotvorne”, vendar je raziskavi dodala pomembno opozorilo. Našli so “omejene” dokaze, ki povezujejo mobilne telefone in dva tipa raka in “pomanjkljive” dokaze za druge vrste raka. Za primerjavo, z “mogoče rakotvorno” oznako je WHO označil tudi kavo in kisle kumarice.

Znanstvena podlaga za teorije zarote stoji na majavih tleh, vseeno pa ljudje z veseljem paničarijo ob prihodu novih tehnologij. Zagotovo nek fejzbuk strokovnjak ne more poznati vseh nevarnosti, če znanost ni prepričana, ali take nevarnosti sploh obstajajo.

 

 DOSTOP.si / UJ
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button