Zdravje

V soboto cenejše cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu v Ljudskem vrtu

Z željo po zvišanju števila cepljenih proti klopnemu meningoencefalitisu bo mariborski zdravstveni dom v soboto znova priredil akcijo cepljenja po znižani ceni. Da bi dosegel čim več ljudi, se je povezal z Nogometnim klubom (NK) Maribor in bo akcijo izvedel na stadionu Ljudski vrt. Na cepljenje se je obvezno naročiti.

Akcijo Zdravo v naravo v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor prirejajo že enajsto leto zapored in je medtem postala že vseslovenska.

Tudi tokrat se bodo prebivalci Maribora in okolice lahko v času akcije cepili po znižani ceni. Akcija bo trajala v soboto od 8. do 20. ure. Cena cepiva bo na ta dan znašala 20 evrov.

Klopni meningoencefalitis je bolezen osrednjega živčnega sistema, ki lahko na zdravju pusti resne posledice. Virus se prenaša z vbodom okuženega klopa, njihova aktivnost pa se prične z začetkom toplejšega vremena.

“Kljub visoki verjetnosti okužbe se za cepljenje v Sloveniji še vedno odloča premalo ljudi, zato je nujno aktivno ozaveščanje prebivalstva in izvedba aktivnosti, ki pripomorejo k dvigu stopnje precepljenosti proti tej resni bolezni,” sporočajo iz mariborskega zdravstvenega doma.

Občani se morajo za cepljenje prijaviti preko spletne aplikacije ali telefona do petka do 15. ure.

Za osnovno cepljenje so potrebni trije odmerki cepiva. Drugi odmerek sledi en do tri mesece po prvem, tretji pa pet do 12 mesecev po drugem. Za vzdrževanje zaščite so nato potrebni še poživitveni odmerki, prvi po treh letih, naslednji na pet let. Pri osebah starih 60 let ali več so poživitveni odmerki priporočljivi na tri leta.

Cepljenje ni priporočljivo za osebe z akutno vročinsko boleznijo in tiste, ki so alergični na jajčne beljakovine ali sestavine cepiva. Cepijo se lahko samo zdravi občani brez suma na covid-19.

Priporočljiv presledek med cepivom proti covidu-19 in ostalimi cepljenji je 14 dni, da se izognemo napačnemu pripisovanju morebitnih neželenih učinkov.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button