Zdravje

Na dunajskih šolah testiranje na okužbo z novim koronavirusom z grgranjem

Na dunajskih šolah želijo zagotoviti čim bolj nemoten potek pouka, zato bodo prihodnji teden začeli enostavna testiranja na novi koronavirus z grgranjem. Testirali bodo učence, dijake in učitelje s sumom na okužbo. Rezultati testa bodo znani najkasneje v 24 urah, v nekaterih primerih še isti dan.

Mobilna ekipa zdravstvenih delavcev bo na poziv prišla v šolo, opravila enostaven test z grgranjem ter najkasneje v 24 urah sporočila rezultat. Če bo vzorec odvzet do 11. ure, bodo izvidi znani še isti dan. Tako so namreč sporočili iz predstavništva mesta Dunaj v Ljubljani.

Na terenu bodo sprva štiri mobilne ekipe zdravstvenih delavcev. Enostaven test z grgranjem, ki traja minuto, bodo učenci ali učitelji opravljali na prostem ali v večjem zračnem šolskem prostoru. Predvidevajo, da bodo lahko opravili do 300 testov dnevno. Za otroke, mlajše od 14 let, bo za testiranje potrebno dovoljenje staršev.

V primerjavi z doslej običajnim testom nosne votline z vatirano palčko test z grgranjem tekočine, ki so ga razvili prav na Dunaju, ni neprijeten. Najprej so ga preizkusili pri brezplačnem testiranju povratnikov s Hrvaške avgusta letos. Ker se je izkazal za učinkovitega, zanesljivega in hitrega, ga bodo odslej uporabljali tudi za odkrivanje okužb z novim koronavirusom na šolah.

Testi z grgranjem slane tekočine so tudi enostavnejši za uporabo kot brisi nosne votline z vatirano palčko. Na Dunaju čakajo tudi na zeleno luč zdravstvenih oblasti, da za odvzem vzorcev z grgranjem ne bi potrebovali medicinskega osebja, ampak bi to lahko izvajale šole same.

Na Dunaju bodo v četrtek na teren poslali tudi poseben avtobus za odkrivanje okužb z novim koronavirusom. Poimenovali so ga Cluster-Buster-Bus. Ta bo opremljen s sodobno napravo za testiranje, s katero bodo lahko opravili 48 testov na uro. Od odvzema vzorca do rezultata bo potrebno počakati le eno uro. Tudi avtobus bodo sprva uporabljali za testiranje na šolah, kasneje po potrebi tudi v podjetjih.

 

 STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button