Zdravje

Alkohol povzroča veliko večjo škodo, kot si mislimo

Kampanja "Ker alkohol ni mleko" si prizadeva za ozaveščanje o posledicah pitja alkohola predvsem za otroke. Z alkoholom je otrokom povzročena veliko večja škoda, kot si mislimo.

Ker je alkohol tako samoumeven del naše kulture, se pogosto ne zavedamo, v kako škodljivem okolju so naši otroci. In to tam, kjer je zgled najmočnejši – doma, kjer se otrokom alkohol celo ponuja. Odnos odraslih ključno vpliva na navade mladih in njihov odnos do alkohola v kasnejših letih. Raziskave kažejo, da v Sloveniji več kot šest od desetih sedmošolcev najpogosteje prvič spozna alkoholne pijače doma in ne v šoli ali med vrstniki.

Šokantno je, da je milijon prebivalcev Slovenije tako ali drugače prizadetih zaradi alkohola

Težava pitja v najstniškem obdobju je, da se odvisnost v tem obdobju razvije že v enem letu. Zaradi škodljivega vpliva na razvijajoče se telo in možgane ima pitje posledice, ki trajajo vse življenje. Skoraj polovica otrok, ki začne piti alkohol v osnovnošolskih letih, od njega postane odvisna.

Kampanja Ker alkohol ni mleko poziva vse, da podprete ozaveščanje in pomagate zaščititi otroke in mlade pred hudimi posledicami in uničevalno zasvojenostjo od alkohola.

 

 mlad.si
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button